Okazuje się, że to najlepszy sposób na przechowywanie awokado

Niewielu z nas potrafi zaprzeczyć urokowi i zachwycającemu, kremowemu powabowi awokado. Dzięki niemu zwykła sałatka staje się obłędnie dobra, a zwykłe tosty zamieniają się w smakowite tartinki. To najdoskonalsze jedzenie typu "wszystko w jednym", zarówno odżywcze, jak i pyszne. Niewiele jest owoców, z których można przyrządzić zarówno słodkie, jak i pikantne dania, ale awokado działa w obie strony. Chociaż awokado ma niezliczone zalety, jest jedna, za którą nie przepadamy: szybkie utlenianie, czyli brązowa warstwa, która pojawia się na powierzchni wkrótce po otwarciu.

Możesz albo zjeść całe awokado za jednym razem, albo spróbować jednego z wielu sposobów na jego przechowywanie. Ale który z nich wybierzesz? Niektórzy radzą, aby zachować nasiona i umieścić je w lodówce, podczas gdy inni przysięgają na cytrynę na wierzchu. A ochrona przed brązowieniem to nie jedyna rzecz, którą chcemy wiedzieć. Czy awokado można mrozić? Czy istnieje sekret wybierania awokado? I jaki jest najlepszy sposób krojenia awokado - czy lepiej je obrać?

Aby dowiedzieć się, jak dokładnie kupować, przechowywać, kroić i zamrażać nasz ulubiony owoc, poprosiliśmy autorkę książki "Awokado dziennie", Larę Ferroni, aby raz na zawsze wyjaśniła nam tę kwestię. Dodatkowo, poniżej przedstawiamy jej pięć wyjątkowych przepisów na potrawy z awokado z tej książki.

Poznaj eksperta Lara Ferroni jest fotografem i pisarką. Jej książka "Awokado dziennie" przedstawia korzyści zdrowotne awokado i dostarcza pysznych przepisów, dzięki którym można się nimi cieszyć.

Jak kupić awokado

"Awokado dojrzewa na drzewie, więc nie przejmuj się, jeśli jest trochę twarde, kiedy je kupujesz. W rzeczywistości najlepiej kupować je trochę niedojrzałe, chyba że musisz gotować z nim tego samego dnia. Aby sprawdzić, czy awokado jest idealnie dojrzałe do jedzenia na świeżo, sprawdź łodygę. Użyj palca wskazującego, aby lekko nacisnąć na łodygę. Jeśli łodyga stawia silny opór, awokado nie jest całkiem dojrzałe. Jeśli zbyt łatwo się w nią zagłębia, oznacza to, że jest przejrzałe. Powinna stawiać tylko niewielki opór.

"Możesz również lekko pociągnąć za łodygę, aby sprawdzić jej dojrzałość. Jeśli ogonek łodygi nie odchodzi łatwo, awokado nie jest jeszcze całkiem dojrzałe. Jeśli odchodzi łatwo i jest jasnobiało-zielony pod łodygą, awokado jest w sam raz. Jeśli jest brązowy pod łodygą (lub brakuje łodygi i wygląda ona na suchą i brązową), awokado może być przejrzałe.

"Powinieneś także ostrożnie kołysać awokado w dłoni i bardzo delikatnie ściskać, aby upewnić się, że nie ma pustych miejsc pod skórką".

Jak pokroić awokado

"Najlepszym sposobem na pokrojenie awokado jest ostrożne cięcie wzdłuż od łodygi do końca, pozwalając ostremu nożowi toczyć się wokół pit. Delikatnie obróć dwie połówki (wciąż połączone pitem), aby się oddzielić. Użyj noża szefa kuchni, aby ostrożnie uderzyć w pestkę, co spowoduje jej zaklinowanie na ostrzu. Następnie lekko przekręć, a pestka łatwo się wyciągnie.

"Aby zachować nienaruszoną połówkę awokado, wykonaj małe nacięcie tuż poniżej łodygi, a następnie delikatnie odciągnij skórkę, podobnie jak w przypadku obierania banana. Nazywa się to podejściem "nici i skórki".

"Aby zrobić plasterki, możesz użyć podejścia "nici i skórki" lub pozostawić awokado w skórce i delikatnie przeciąć miąższ awokado poziomymi pociągnięciami, używając tylko czubka noża. Staraj się nie przebić skórki (ale nie przejmuj się, jeśli to zrobisz). Następnie oderwij skórkę, zaczynając od jednego końca, aby uwolnić plasterki.

"Aby zrobić kostki, pokrój awokado w skórce, tak jak w przypadku robienia plastrów, ale pokrój zarówno poziomo, jak i pionowo. Użyj łyżki, aby delikatnie odciągnąć skórkę i nabrać kostki awokado. Staraj się dostać jak najbliżej skórki, ponieważ to właśnie tam znajduje się najwięcej fitoskładników!

"W przypadku awokado z cieńszymi skórkami, może być łatwiej obrać awokado po przekrojeniu go na pół przed pokrojeniem w plasterki lub kostkę".

Jak przechowywać awokado

"Możesz przechowywać niedojrzałe awokado w temperaturze pokojowej przez okres do kilku dni. Kiedy awokado jest dojrzałe, możesz spowolnić starzenie się, przechowując je w lodówce przez dzień lub dwa. Po przecięciu awokado toczy się walka pomiędzy utlenianiem a pięknym, zielonym miąższem awokado. Mitem jest, że pozostawienie pestki w awokado zapobiegnie jego brązowieniu (przynajmniej w miejscach, które nie są nią pokryte). Sztuką jest, aby utrzymać powietrze z dala od miąższu awokado, jak to tylko możliwe, więc lepiej jest usunąć pit, posmarować go odrobiną oleju z awokado (lub oliwy z oliwek) i owinąć szczelnie folią plastikową lub użyć jednego z tych nifty avocado keepers, które mają uderzenie na otwór pit, aby stworzyć pełne uszczelnienie na połowie awokado (można je znaleźć w specjalistycznych sklepach kuchennych lub na Amazon).

"Sok z cytryny lub limonki wyciśnięty na miąższ awokado może również pomóc spowolnić proces brązowienia. Istnieje również plotka, że przechowywanie awokado w szczelnym pojemniku z plasterkiem cebuli lub obranym ząbkiem czosnku pomaga utrzymać brązowy kolor z dala, ze względu na związki siarki, które się uwalniają. W moich testach, nie widziałem żadnej poprawy awokado, gdy przechowywane z cebulą, więc polecam trzymać się po prostu owijania awokado tak mocno, jak to możliwe, aby utrzymać powietrze z powierzchni."

Jak zamrozić awokado

"Możesz także zamrozić awokado, aby użyć go w smoothies, sosach lub wypiekach.... Aby zamrozić awokado, pokrój je w kostkę, a następnie umieść kawałki w jednej warstwie na wyłożonej papierem woskowym blasze do pieczenia, która zmieści się w twojej zamrażarce. Zamrażaj kostki awokado, aż staną się stałe, około 30 minut, a następnie przenieś je do szczelnego pojemnika, który przechowujesz w zamrażarce. Aby rozmrozić, umieść kostki, których potrzebujesz w misce z wodą, aż rozmrożone, pięć do dziesięciu minut, a następnie spuścić wodę. Jeśli nie podano inaczej, należy rozmrozić każde mrożone awokado".

Teraz, gdy znasz już wszystkie sztuczki, nadszedł czas, aby ubić kilka pysznych przepisów z awokado! Ferroni podzieliła się pięcioma swoimi ulubionymi z książki.

Avocado Chicken Salad

"Jeśli rzadko pieczesz całego kurczaka, bo nie wiesz, co byś zrobił z resztkami, ten przepis na sałatkę z kurczaka może właśnie dać ci potrzebną motywację. Jest również świetny z resztkami indyka!".

Plon: 2 porcje

Składniki:

1 filiżanka kurczaka, gotowane i rozdrobnione1/4 winogrona filiżanki, posiekane3 łyżki. avocado mayo1 łyżka świeży estragon, posiekane1 łyżka tostów, solone pepitas lub orzechy1 łyżka świeżo wyciśnięty sok z cytryny1 zielona cebula, cienko plasterkiSól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Wskazówki:

Wystarczy połączyć wszystkie składniki, aby uzyskać pyszną sałatkę z kurczakiem.

Avocado Mac

"Zastępując ser z awokado sprawia, że tak samo pyszne, ale o wiele bardziej pożywne skręcają na złotym mac kuchence. Mleko z nerkowców, które jest łatwiejsze do wykonania niż może się wydawać, sprawia, że fantastyczny faux-cream sos, jeśli chcesz wziąć go całą drogę do dania opartego na roślinach, ale nie krępuj się użyć zwykłego mleka, jeśli wolisz."

Plon: 2 porcje

Składniki:

1 filiżanka makaron łokciowy lub muszle1/2 filiżanki mleko z orzechów nerkowca (przepis następuje) lub mleko do wyboru1 łyżka oleju kokosowego2 łyżki cukru1/4 łyżeczka suchej musztardy1/4 łyżeczka cebuli w proszku1/4 łyżeczka kurkumy1/8 łyżeczki papryki1/3 filiżanki świeże lub mrożone/odmrożone awokado, rozbite1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytrynySól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje:

W średnim garnku na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia około 4 szklanki wody ze szczyptą soli. Dodaj makaron i gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, do al dente.

Podczas gdy makaron się gotuje, w małym garnku na małym ogniu, podgrzej mleko z nerkowców i olej kokosowy, aż olej kokosowy się rozpuści. Wymieszaj cukier, musztardę, cebulę w proszku, kurkumę i paprykę. Zdjąć patelnię z ognia, dodać awokado i sok z cytryny, a następnie zmiksować blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sól i pieprz do smaku.

Odcedzić makaron i wymieszać go z sosem śmietanowym z awokado. Podawać natychmiast.

Mleko z nerkowców

"Mleko z nerkowców stanowi świetny substytut mleka w pikantnych sosach. Upewnij się, że używasz surowego, a nie prażone i solone, nerkowce do produkcji mleka z nerkowców."

Wydajność: około 1 kwarta mleka z nerkowców

Składniki:

1 filiżanka surowych nerkowcówCzęść soli koszernej.

Instrukcje:

Umieść nerkowce w 1-kwartałowym słoiku i napełnij go wodą. Przykryć i niech siedzieć przez noc. Odcedzić wodę z nerkowców i wyrzucić.

Zmiękczone nerkowce, 2 szklanki wody i sól zmiksować w blenderze, aż nie będzie widać kawałków nerkowców, około 3 minut.

Dodaj kolejną szklankę wody i miksuj jeszcze przez 1 minutę. Jeśli chcesz uzyskać rzadsze mleko, dodaj jeszcze jedną filiżankę wody.

Czarny dorsz z puree z kalafiora z awokado

"Ten przepis wygląda fantazyjnie, ale jest oszałamiająco prosty. Wzywa do czarnego dorsza, tylko dlatego, że uważam, że jest pyszny, ale można użyć tylko o każdym pieczone świeże ryby ... Łosoś, pstrąg i halibut są wszystkie wspaniałe. Będziesz mieć trochę resztek puree, który utrzymuje się świetnie na resztki następnego dnia."

Plon: 2 porcje

Składniki:

1 mała głowa kalafiora (około 1 funt), grubo posiekaneSól morska2 czarne filety z dorsza, rozmiary do wyboruŚwieżo zmielony czarny pieprz1 łyżka oleju z awokado1 filiżanka świeże lub mrożone/odmrożone awokado, rozbite2 łyżki niesłodzony jogurt1 łyżka sól liściowa z awokado lub inna sól wykończeniowa.

Wskazówki:

W średnim garnku na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia około 4 szklanki wody. Dodać kalafiora i szczyptę soli morskiej, gotować aż będzie bardzo miękki, 15 do 18 minut. Całkowicie odsączyć kalafior, umieścić go w średniej misce i odstawić na bok.

Doprawić dorsza solą morską i pieprzem do smaku.

Rozgrzać piekarnik do 425 F i umieścić dużą żeliwną patelnię z olejem na kuchence na średnio-wysokim ogniu.

Kiedy patelnia będzie gorąca, dodać dorsza, skórą do dołu, i smażyć przez dwie minuty. Odwróć dorsza, skórą do góry, i przenieś patelnię do piekarnika. Gotuj filety, aż ryba będzie nieprzezroczysta w środku, jeszcze około dwóch minut. Uważaj, aby nie rozgotować.

Dodać awokado i jogurt do kalafiora, i używając blendera zanurzeniowego, przecierać mieszankę do uzyskania gładkiej konsystencji, około jednej minuty. Dopraw solą morską i pieprzem do smaku, a następnie nałóż porcję na środek dwóch talerzy.

Jogurt z awokado

"Awokado to świetny dodatek do codziennego słodkiego lub pikantnego jogurtu. Będziesz zaskoczony, jak jedwabisty stanie się twój jogurt! W przypadku jogurtu wytrawnego, spróbuj dodać do niego soloną pepitkę, nasiona słonecznika, microgreens, a nawet jako dodatek do niesłodzonej owsianki. Dla słodkiego jogurtu, spróbuj dodać do niego ulubiony dżem lub owoce, albo wymieszaj z odrobiną cynamonu do smaku."

Wydajność: 1 porcja

Składniki:

1/3 kubka jogurt grecki wyboru1/3 kubka świeże lub mrożone / rozmrożone awokado, rozbite.

Dla cząber jogurt:

Szczypta soli morskiej1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki.

Dla słodkiego jogurtu:

2 łyżki miodu1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

"Dwukrotnie pieczone" awokado

"Jeśli pomysł ciepłego awokado Cię intryguje, to jest to dobry przepis na początek. Tylko trochę podmuch pod brojlerem, aby stopić ser ogrzewa danie tylko na tyle, aby smaki mieszają się (ale nie na tyle, aby uzyskać gorzki)."

Plon: 2 porcje

Składniki:

2 awokado2 plasterki boczku, gotowane i posiekane1 zielona cebula, pokrojone2 oz. (1/2 filiżanki) cheddar, Monterey Jack, lub ser feta, starte i podzielone1/4 łyżki soli morskiej płatki.

Instrukcje:

Rozgrzej brojler do wysokiej temperatury.

Pokroić jedno z awokado na pół wzdłuż i usunąć pestkę. Wyłowić miąższ, umieścić go w średniej misce i zmiażdżyć do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać bekon, zieloną cebulkę i 1/4 szklanki sera.

Pokroić pozostałe awokado na pół i usunąć pestkę. Użyj noża, aby ostrożnie uwolnić większość miąższu od skórki, ale pozostaw skórkę na wierzchu. Na połówki awokado nałożyć puree z awokado, pozostałe 1/4 szklanki sera i sól.

Umieść wypełnione awokado na blasze do pieczenia i piecz, aż ser się rozpuści, około pięciu minut. Podawać na ciepło.

Awokado na dzień przez Lara Ferroni $20 Sklep

(c)2016 przez Lara Ferroni. Wszelkie prawa zastrzeżone. Excerpted from An Avocado a Day: More Than 70 Recipes for Enjoying Nature's Most Delicious Superfood by permission of Sasquatch Books.