3 sposoby na gotowanie jajek, o których nigdy nie myślałeś

Być może nic nie jest takim synonimem śniadania jak jajka na grzance, ale ta poranna zszywka może stać się męczącą opcją, jeśli będzie się ją powtarzać. Jeśli myślisz, że gotowanie jajek ogranicza się do gotowanych lub smażonych, weź przykład z książki Laury Grier "Modern Comfort Cooking: Feel-Good Favorites Made Fresh and New.

Wśród przepysznych przepisów zawartych w tym zbiorze (Chai-Spiced French Toast Skewers i Shepherd's Pie Poutine to tylko kilka z najciekawszych), Grier sugeruje kilka genialnych sposobów na eksperymentowanie z tym kulinarnym zlepkiem. Od jajek zapiekanych w bajglach po żółtka na pizzy - to wystarczy, byś odwołał rezerwację na brunch i został w domu. Zmień swój zwykły przepis śniadaniowy za pomocą jednej z tych trzech pomysłowych jajecznych kreacji z Modern Comfort Cooking.

Jajko w dziurce z sosem Green Goddess

Składniki:

3 pełnoziarniste bajgle, przekrojone na pół6 dużych jajek2 anchois pakowane w oleju, odsączone1 filiżanka pakowane liście bazylii1/4 filiżanki pakowane płaska pietruszka1 ząbek czosnku, obrany1/4 filiżanki świeży koperek2 łyżki posiekanego jalapeno1/2 filiżanki greckiego jogurtu2 łyżki soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki mielonego pieprzu.

3 pełnoziarniste bajgle, pokrojone na pół6 duże jajka2 anchois pakowane w oleju, odsączone1 filiżanka pakowane liście bazylii1/4 filiżanki pakowane płaskie liście pietruszki1 ząbek czosnku, obrany1/4 filiżanki świeży koperek2 łyżki posiekanego jalapeño1/2 filiżanki jogurt grecki2 łyżki sok z cytryny2 łyżki oliwa z oliwek1 łyżeczka sól1/2 łyżeczka mielony pieprz

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. Spryskaj 13-by-9-calowe naczynie do pieczenia nieprzywierającym sprayem do gotowania. Umieść plasterki bajgla na dnie naczynia do pieczenia. W zależności od wielkości bajgla, może być konieczne użycie małego noża do wycięcia większego otworu, aby zapewnić, że jajko będzie ładnie siedzieć wewnątrz bajgla. Wbić jajko do każdego otworu w bajglu. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku i piecz jajka przez około pięć minut lub do momentu, aż białka będą gotowe. Wyjąć naczynie do zapiekania z piekarnika.

W robocie kuchennym wymieszać anchois, bazylię, pietruszkę, czosnek, koperek, jalapeno, jogurt grecki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dostosowując sól i pieprz w razie potrzeby.

Le Creuset Signature Round White French Oven With Lid $400 Sklep

Stek i jajka Breakfast Pizza

Składniki:

2 łyżki niesolonego masła2 ząbki czosnku, mielone1 szalotka, pokrojona w kostkę2 łyżki białego wina1/2 szklanki ciężkiej śmietany1/3 szklanki rozdrobnionego parmezanu1 łyżka niesolonego masła1 6-oz. stek ribeye bez kości1 łyżka oliwy z oliwek3 do 4 dużych jaj1 1/4 szklanki rozdrobnionego sera mozzarella.

2 łyżki. niesolone masło2 ząbki czosnku, minced1 szalotka, kostka2 łyżki białego wina1/2 filiżanki ciężkiej śmietany1/3 filiżanki tartego parmezanu1 łyżka. niesolone masło1 6-oz. stek bez kości ribeye1 łyżka oliwy z oliwek3 do 4 dużych jaj1 1/4 filiżanki tartego sera mozzarella

Wskazówki:

Proszę zobaczyć pełny przepis w Modern Comfort Cooking na instrukcje dotyczące robienia ciasta na pizzę od podstaw. Dla białego sosu, podgrzać średni rondel do średnio-wysokiej temperatury. Roztopić niesolone masło i dodać czosnek, szalotkę, sól i pieprz. Sauté, aż szalotka zmięknie, czyli około dwóch do trzech minut. Następnie dodaj białe wino i duś szalotkę na wolnym ogniu przez kilka minut, aż alkohol się wygotuje. Dodaj śmietanę i parmezan. Wymieszaj, aby połączyć i zmniejsz ogień, aż sos lekko zgęstnieje, około dwóch minut.

Rozgrzać żeliwną patelnię na średnio-wysokim ogniu i roztopić niesolone masło. Skropić steki z obu stron oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Grillować stek przez około trzy minuty z każdej strony, aby był średnio krwisty. Po zgrillowaniu, wyjmij stek i pozwól mu odpocząć na talerzu przed pokrojeniem go w cienkie plastry.

Cost Plus World Market Wood Pizza Paddle w Natural $15 Sklep

Mini chlebki jajeczne z chorizo i kalafiora Hashbrown

Składniki:

2 1-lb. głowy kalafiora1 tsp. sól koszerna, plus szczypta12 dużych jaj, podzielone1 tsp. mielony kminek1 tsp. czosnek w proszku1 1/2 filiżanki rozdrobniony ser mozzarella, plus więcej do dekoracji1 filiżanka rozdrobniony łagodny ser cheddar1 tsp. mielony pieprz1 łyżka oliwy z oliwek1/2 lb. świeżo zmielona wieprzowina chorizoCotija ser, do przyozdobieniaŚwieża kolendra, do przyozdobieniaPico de gallo, do przyozdobieniaŚwieże rundy jalapeño, do przyozdobienia

2 1-lb. głowy kalafiora1 łyżeczka soli koszernej, plus szczypta12 dużych jaj, podzielone1 łyżeczka mielonego kminku1 łyżeczka czosnku w proszku1 1/2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella, plus więcej do dekoracji1 filiżanka rozdrobnionego łagodnego sera cheddar1 łyżeczka pieprzu mielony pieprz1 łyżka oliwy z oliwek1/2 lb. świeżo zmielonej wieprzowiny chorizoCotija ser, do dekoracjiŚwieża kolendra, do dekoracjiPico de gallo, do dekoracjiŚwieże jalapeno rundy, do dekoracji

Instrukcje:

Rozgrzać piekarnik do 375 stopni F. Pokroić każdą główkę kalafiora na różyczki. Następnie doprowadzić duży garnek wody do wrzenia i dodać szczyptę soli. Dodać kalafior do wrzącej wody i gotować, aż kalafior będzie lekko miękki, lub około pięciu minut. Wyjąć kalafior z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić go w dużym robocie kuchennym.

Rozdrobnić kalafior, aż będzie przypominał drobno pokruszone ziarno. Po przetworzeniu kalafiora, pozostawić go do lekkiego ostygnięcia, a następnie położyć na dużym ręczniku kuchennym. W ten sposób nie poparzysz sobie rąk, gdy będziesz wyciskać nadmiar wody. Chwyć końce ręcznika i przykryj nim kalafiora. Wyciśnij wodę z kalafiora do miski. Być może będziesz musiał powtórzyć ten proces kilka razy, aż większość płynu zostanie usunięta, a kalafior będzie suchy.

Następnie umieść kalafiora w dużej misce. Dodać dwa duże jajka, kminek, czosnek w proszku, 1 1/2 szklanki mozzarelli, ser cheddar, łyżeczkę soli koszernej i pieprz. Delikatnie wymieszać kalafior, aż wszystkie składniki się połączą. Spryskać pięć foremek do pieczenia bochenków nieprzywierającym sprayem do gotowania. Podziel mieszankę kalafiora, używając około 3/4 szklanki na każdą foremkę. Palcami rozetrzeć mieszankę kalafiorową, aby utworzyła równą warstwę. Umieść foremki na blasze do pieczenia i piecz przez około 15 minut, lub do momentu aż będą twarde.

W międzyczasie, rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i chorizo na patelnię. Gotuj chorizo, rozbijając je drewnianą łyżką. Gotuj ją, aż przestanie być różowa, około 6 minut. Zdjąć chorizo z patelni za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć do miski i odstawić na bok.

Kiedy kalafior skończy się piec, wyjmij foremki z piekarnika. Wziąć trochę chorizo i posypać nim kalafiora. Następnie rozbij dwa jajka, uważając, aby nie rozbić żółtek, i umieść je na wierzchu chorizo. Posypać jajka jedną łyżką mozzarelli. Powtórzyć proces z pozostałymi bochenkami kalafiora. Włożyć bochenki z powrotem do piekarnika i piec przez około 10 minut, lub do momentu, gdy jajko będzie lekko matowe.

Laura Grier Nowoczesne gotowanie: Feel-Good Favorites wykonane świeże i nowe $12 Sklep

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj te łatwe przepisy na tosty francuskie, aby przygotować w domu brunch godny restauracji.