Merdeka Open House 2008: Mee and My Malaysia: Stir-fried Silver Needle Noodle (銀針粉) lub (老鼠粉)

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!


Ten makaron jest znany jako silver needle noodle w Hong Kongu, ale "Rat Noodle" (老鼠粉) w Malezji i Singapurze. Kluski te nazwane są tak, ponieważ kształtem przypominają igły lub szczurzy ogon. Jest on wykonany z mieszanki mąki ryżowej i skrobi pszennej lub kukurydzianej. Ja znam ten makaron jako 老鼠粉 i jest on zwykle podawany w klarownej zupie lub stir-fry w Malezji. Jadłam to jako dziecko, więc przywołuje wspomnienia z domu. Kiedy zobaczyłam jak Florence robi swój własny makaron silver needle noodle, zapragnęłam zrobić go również. Miałam wszystkie składniki, a przepis wydawał się dość prosty. Nie wiedziałam jednak, że robienie tej kluski to dość żmudny proces. Proces formowania każdej kluski z osobna zajął mi trochę czasu. Nawet zatrudniłam Evy jako pomocnika, ale ta prawie w ogóle nie pomagała. Po tym, jak skończyła z kilkoma, powiedziała: "Mamo, nie chcę już tego robić, mam zmęczone ręce". Oh man, mój jedyny pomocnik kuchenny, który normalnie uwielbiał bawić się ciastem zrezygnował ze mnie. Musiałam więc resztę zrobić sama. Potem przy gotowaniu makaronu zdarzyła mi się wpadka. Instrukcja mówiła, że należy gotować, aż kluski staną się przezroczyste. Ale bez względu na to, jak długo gotowałam, nigdy nie zrobił się przezroczysty. Na koniec, po prostu odcedziłam go pod zimną wodą i po tym, jak to zrobiłam, stał się przezroczysty. Ale szkoda została już wyrządzona, mój makaron był wilgotny i jakby sklejony, nawet po nałożeniu na niego oleju. Nie zamierzałam jednak wyrzucać całej mojej ciężkiej pracy do kosza, więc trafił do lodówki (tak jak mówiła instrukcja).


Następnego dnia, kiedy wyjęłam je z lodówki, okazało się, że 老鼠粉 była sklejona w wielką bryłę. Tak więc, Musiałam oddzielać każdy makaron rękami. Skończyło się na tym, że miałam dużo połamanych kawałków, ale poszłam dalej i usmażyłam mój stir-fry 老鼠粉 i tak oto powstał powyższy wynik. Powiedziałabym, że nie jest zły i w zasadzie całkiem smaczny. Nie jestem pewien, czy zrobiłbym go ponownie w najbliższym czasie, ale na pewno zrobię go, kiedy znów będę miał na niego ochotę.

Składniki:


老鼠粉/ makaron szczurzy
Poszatkowana marchew

Cienko pokrojona chińska zielona papryka lub bok choy

Posiekany czosnek

Żółta cebula pokrojona w plasterki

Wieprzowina lub kurczak do wyboru

Olej do gotowania

(A)
Sos sojowy
Ciemny sos sojowy

Sos ostrygowy

Biały pieprz


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać olej w woku. Kiedy się rozgrzeje, dodaj wybrane mięso, czosnek i mieszając smaż, aż mięso będzie w 80% ugotowane. Dodać cebulę, marchewkę i zieleninę i mieszając smażyć aż do ugotowania. Dodać makaron szczurzy i sosy (A), smażyć aż do wymieszania. Podawać gorące!


Podaję to danie do Dom otwarty Merdeka 2008: Mee and My Malaysia organizowanym przez Babe in the city_KL. Odwiedźcie ją 31 sierpnia, aby uczcić Dzień Niepodległości Malezji. Niniejszym pragnę również życzyć wszystkim Malezyjczykom Wesołego Dnia Merdeka!