Bez wątpienia są to najlepsze książki kucharskie, które unowocześnią twoje bezglutenowe posiłki

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Chociaż restrykcyjna dieta bezglutenowa została opracowana specjalnie dla osób cierpiących na celiakię, zaburzenie trawienia, w którym spożywanie glutenu uszkadza jelito cienkie, rezygnacja z glutenu staje się coraz bardziej popularnym nawykiem wśród osób bez alergii.Obecnie, aż jeden na trzech Amerykanów unika glutenu - białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie - eliminując w ten sposób z diety ziarna i zboża", jak twierdzi dr Lisa Mosconi, neurolog i dyrektor Kliniki Prewencji Alzheimera w Weill Cornell Medical College.

Biorąc pod uwagę fakt, że tylko 1% populacji cierpi na celiakię, a około 6% na inne uczulenia na gluten, liczby te są oszałamiające. "Dla pozostałych 93% z nas dieta bezglutenowa jest nie tylko niepotrzebna, ale może przynieść więcej szkody niż pożytku" - ostrzega Mosconi, potencjalnie zwiększając ryzyko chorób serca i szkodząc zdrowiu mózgu poprzez wycięcie z diety tak potrzebnego błonnika.

Jeśli cierpisz na celiakię lub inne uczulenia na gluten, poruszanie się po restrykcjach dietetycznych może być wyzwaniem, więc znaleźliśmy dziewięć najbardziej wszechstronnych bezglutenowych książek kucharskich, które pomogą ci trzymać się z dala od ziaren zawierających gluten. Począwszy od zbioru przepisów popartych badaniami naukowymi, opracowanych przez neurologa, po kompilację przepisów na dania pełnowartościowe, stworzoną przez wielokrotnie nagradzanego blogera kulinarnego, te bezglutenowe książki kucharskie są pełne przepisów wartych umieszczenia w zakładkach.

David Perlmutter The Grain Brain $23 Sklep

Idealny dla: Osoby poszukujące przepisów popartych badaniami naukowymi. Neurolog David Perlmutter, MD, omawia wpływ pszenicy, cukru i węglowodanów na mózg i dzieli się przepisami specjalnie zaprojektowane, aby zmniejszyć ryzyko codziennych warunków, takich jak zapomnienie, bóle głowy i bezsenność, jak również poważne warunki, takie jak padaczka, Alzheimera i ADHD.

Przepis do wypróbowania: Kotlety wieprzowe z gruyère i "kuskus" z kalafiora

Danielle Walker Meals Made Simple $23 Sklep

Idealne dla: Bezglutenowych dietetyków, którym skończyły się pomysły na obiad. Ta książka kucharska oferuje długą listę łatwych do zrobienia posiłków, które są dalekie od przyziemnych, wraz z listami zakupów dla szybszych zakupów spożywczych, make-ahead opcje posiłków i sugestie, jak zrobić większość z resztek.

Przepis, aby spróbować: Grillowany łosoś z brzoskwiniową salsą

Allison Day Whole Bowls $17 Sklep

Idealne dla: Bezglutenowe miłośników comfort food. Od twórcy popularnego bloga Yummy Beet, to bezglutenowa książka kucharska zawiera przepisy na ponad 50 obfite, zdrowe, pyszne miski wraz z łatwym do naśladowania "Whole Bowls Formula" do whipping się szybkie codzienne posiłki przy użyciu składników, które już masz pod ręką.

Przepis do wypróbowania: Sunny Citrus Bowls z Orange Pomegranate Salsa i Lemon Cream

Kristin Cavallari True Roots $14 Sklep

Idealny dla: Ci, którzy podążają za Kristin Cavallari. W swojej pierwszej książce kucharskiej, rzeczywistość-telewizyjny weteran pokazuje, że po czystej diety może być łatwe i przyjemne. W True Roots, Cavallari ujawnia ponad 100 z jej własnych wypróbowanych i prawdziwych (nie wspominając, pyszne) gluten-, nabiał-, i rafinowanego cukru receptur bez.

Przepis do wypróbowania: Blondie z cukinii z masłem migdałowym

Laura Wright The First Mess Cookbook $22 Sklep

Idealna dla: Każdy, kto szuka zdrowych, bezproblemowych, pełnowartościowych przepisów. Bloger za Saveur nagradzanego blogu The First Mess, Laura Wright, akcje ponad 125 piękne, odżywcze, roślinne przepisy w jej bardzo oczekiwanej debiutanckiej książki kucharskiej.

Przepis do wypróbowania: Pieczony bakłażan i oliwki Bolognese

Melissa Hemsley Eat Happy $29 Sklep

Idealny dla: Bezglutenowych dietetyków, którzy nie chcą rezygnować z klasyki comfort-food. Autorka bestsellerów, pasjonatka gotowania w domu i była gwiazda telewizyjna Melissa Hemsley prezentuje 120 pysznych przepisów na bazie roślin w swojej najnowszej książce kucharskiej "Jedz szczęśliwie", w tym zdrowsze ujęcia ulubionych dań na wynos.

Przepis do wypróbowania: Chlebowy kurczak Katsu Curry

Emma Knight, Hana James, Deeva Green, and Lee Reitelman The Greenhouse Cookbook $24 Sklep

Idealny dla: Każdy, kto posiada sokowirówkę. Od założycieli Greenhouse Juice Co, szalenie popularnej kanadyjskiej tłoczni soków na zimno, ta książka kucharska zawiera 50 przepisów na poszukiwane przez markę soki, mleka i toniki, a także 50 przepisów na bazie roślin, które można jeść widelcem.

Przepis do wypróbowania: Spicy Mushroom Tacos With Crispy Tempeh

Shauna James Ahern Gluten-Free Girl Every Day $29 Sklep

Idealny dla: Zapracowanych ludzi. Ta wielokrotnie nagradzana książka kucharska pełna jest przystępnych przepisów, w tym dań jednogarnkowych, które są idealne dla zapracowanych domowych kucharzy i oferuje praktyczne wskazówki, jak zaopatrzyć bezglutenową spiżarnię.

Przepis do wypróbowania: Kale, Butternut Squash, and Black Bean Chili

Ella Mills Natural Feasts $10 Sklep

Idealne dla: Bezglutenowi kucharze domowi, którzy uwielbiają zabawiać gości. W Natural Feasts, New York Times bestsellerowej autorki Ella Mills akcji roślinnych przepisów na rozrywkę przyjaciół i rodziny, czy jesteś gospodarzem dorywczo brunch lub fantazyjny obiad.

Przepis do wypróbowania: Risotto z groszkiem, cukinią i kokosem