Trójkątne Spring Rolls
Evy od dłuższego czasu prosi o moje wodorostowe spring rollsy. Za każdym razem, kiedy widziała mój blog i widziała zdjęcie wodorostów w tytule bloga, prosiła: "Mamusiu, chcę to zjeść, możesz to zrobić jeszcze raz?". Po licznych prośbach z jej strony, w końcu zrobiłam jej trochę. Powodem było to, że starałam się trzymać z dala od smażonego jedzenia, jeśli tylko mogę, smażone jedzenie jest pyszne, ale nie mogę jeść go zbyt często. Tym razem zamiast wontan wrapper, użyłam spring roll wrapper i zrobiłam je w kształcie trójkąta. Przedstawiłam krok po kroku obrazkowy przewodnik dla tych, którzy nie wiedzą jak to się robi. Pamiętaj, aby uszczelnić go mieszanką skrobi kukurydzianej i wody (działa jak klej).
Jeśli chodzi o mój przepis, to jest on naprawdę prosty.
Składniki:
Mielona wieprzowina
Posiekana szalotka/zielona cebulka
Posiekana marchew
Biały pieprz
Sól
Chińskie wino do gotowania
Olej sezamowy
1 arkusz nori (do robienia sushi), pocięty na kwadraty, jak pokazano powyżej
Chusteczki do zawijania Spring Roll (użyj w razie potrzeby)
Skrobia kukurydziana + mieszanina wody (jako klej)
Metoda:
1. Marynować mieloną wieprzowinę, marchewkę i cebulę z powyższymi przyprawami przez godzinę (przechowywać w lodówce).
2. Pokroić każdą sajgonkę na trzy długie kawałki. Połóż jeden kawałek na desce do krojenia. Na wierzch kładziemy arkusz nori, na to nakładamy farsz z marynowanej wieprzowiny, dodajemy kolejny kawałek nori i smarujemy sajgonki na całej powierzchni klejem. Zawiń sajgonkę jak pokazano powyżej.
3. Smażyć sajgonki na średnim ogniu w gorącym oleju, aż będą złoto-brązowe, a nadzienie będzie ugotowane. Podawać z tajskim słodkim sosem chili lub ketchupem pomidorowym.