Trójkątne Spring Rolls

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Evy od dłuższego czasu prosi o moje wodorostowe spring rollsy. Za każdym razem, kiedy widziała mój blog i widziała zdjęcie wodorostów w tytule bloga, prosiła: "Mamusiu, chcę to zjeść, możesz to zrobić jeszcze raz?". Po licznych prośbach z jej strony, w końcu zrobiłam jej trochę. Powodem było to, że starałam się trzymać z dala od smażonego jedzenia, jeśli tylko mogę, smażone jedzenie jest pyszne, ale nie mogę jeść go zbyt często. Tym razem zamiast wontan wrapper, użyłam spring roll wrapper i zrobiłam je w kształcie trójkąta. Przedstawiłam krok po kroku obrazkowy przewodnik dla tych, którzy nie wiedzą jak to się robi. Pamiętaj, aby uszczelnić go mieszanką skrobi kukurydzianej i wody (działa jak klej).





Jeśli chodzi o mój przepis, to jest on naprawdę prosty.

Składniki:

Mielona wieprzowina
Posiekana szalotka/zielona cebulka

Posiekana marchew

Biały pieprz

Sól

Chińskie wino do gotowania

Olej sezamowy


1 arkusz nori (do robienia sushi), pocięty na kwadraty, jak pokazano powyżej

Chusteczki do zawijania Spring Roll (użyj w razie potrzeby)

Skrobia kukurydziana + mieszanina wody (jako klej)


Metoda:

1. Marynować mieloną wieprzowinę, marchewkę i cebulę z powyższymi przyprawami przez godzinę (przechowywać w lodówce).

2. Pokroić każdą sajgonkę na trzy długie kawałki.
Połóż jeden kawałek na desce do krojenia. Na wierzch kładziemy arkusz nori, na to nakładamy farsz z marynowanej wieprzowiny, dodajemy kolejny kawałek nori i smarujemy sajgonki na całej powierzchni klejem. Zawiń sajgonkę jak pokazano powyżej.

3. Smażyć sajgonki na średnim ogniu w gorącym oleju, aż będą złoto-brązowe, a nadzienie będzie ugotowane. Podawać z tajskim słodkim sosem chili lub ketchupem pomidorowym.