Łatwe Tiramisu



Tiramisu anyone? Zrobiłam za dużo waniliowych babeczek tamtego dnia (jak wszyscy wiecie) i zostałam z 5 niedomrożonymi babeczkami siedzącymi w lodówce. Tak więc, muszę je przerobić na coś, co moja rodzina zje. Mam w domu serek śmietankowy i ciężką śmietanę, a więc żarówka, Tiramisu to jest to! Zawsze chciałam zrobić to tak czy inaczej, ale zawsze brakowało mi jednego lub dwóch składników. Wymyśliłam więc to Łatwe Tiramisu. Czas był odpowiedni również dlatego, że stało się ono naszym deserem na Święto Dziękczynienia :)
Uwaga: Najlepiej użyć babeczek, które są miękkie i puszyste lub biszkoptowe.





Składniki:

(A)
1 - 8oz (226g) serka kremowego Philadelphia
1/3 szklanki (40g) cukru pudru
1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego

(B)
225ml ciężkiej bitej śmietany
1/4 szklanki (55g) cukru

Syrop (C)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach
1 łyżka kakao w proszku
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka Brandy (lub 1 łyżka / więcej według własnego gustu)

Kakao w proszku do posypania
5 babeczek waniliowych (każda pokrojona na 3 warstwy)
1 mała tabliczka mlecznej czekolady do posypania wiórkami czekoladowymi


Sposób przygotowania:

1. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej piany, odstawić.

2. Ubij (A) do połączenia składników (możesz użyć tych samych ubijaczek, których użyłeś do ubicia śmietany, nie musisz ich myć). Wmieszać ubitą śmietanę. Odstawić na bok.

3. Rozpuść w ciepłej wodzie kawę granulowaną i kakao w proszku. Dodać Brandy. Dobrze wymieszać. Odstawić na bok.

4. Umieść dolną warstwę babeczek w kubku/miseczce/w czymkolwiek, co masz w domu. Na wierzch nałóż kilka łyżeczek syropu. Dodaj odrobinę kremowej masy serowej i posyp kakao w proszku. Kontynuuj nakładanie kolejnych warstw. Na ostatnią warstwę posyp wiórkami czekoladowymi i podawaj.

Takie proste, prawda? A rezultat jest tego wart!