Smażony kurczak Tom Yam



Czy kiedykolwiek zabrakło Ci soku w mózgu, co ugotować na obiad? Każdego dnia muszę myśleć o czymś do gotowania, tak, że mogę przygotować je podczas Edda bierze jej drzemki i gotowy do gotowania, gdy hubby wrócić z pracy.
Dzisiaj, kiedy otworzyłam lodówkę, zobaczyłam paczkę pokrojonej w plastry piersi z kurczaka. Nie mam pojęcia jak to ugotować, ale najpierw musiałam zamarynować kurczaka. Zamarynowałam go więc po prostu w sosie sojowym, winie shao xing, białym pieprzu, czosnku w proszku i skrobi kukurydzianej, po czym włożyłam do lodówki.
Kiedy Edda ucięła sobie drzemkę, zajrzałam do lodówki. Zobaczyłem trochę kolendry, która miała się zepsuć, więc muszę ją wykorzystać. Normalnie ugotowałbym je w curry w proszku, ale chciałem czegoś innego. Zobaczyłem butelkę pasty Tom Yam siedząc tam i "żarówka", to powinno iść dobrze razem. Widziałem trochę żółtej papryki, używane, że jak również i wyszedł z moim stir-fry tom yam kurczaka.



Tajska bazylia też będzie bardzo dobrze komponować się z tym daniem. Jest to bardzo proste danie do przygotowania i ugotowania.




Wszystko, czego potrzebujesz to:

Jedna pierś z kurczaka, pokrojona w plastry.
Garść cilantro lub bazylii, albo posiekany lub opuszczać w dużym kawałku.
1/4 papryki lub pół żółtej cebuli, pokrojonej w plastry
Pasta z batatów, do smaku, ja użyłam 3 łyżki.


Sposób przygotowania:

Podgrzać olej w woku, dodać kurczaka, smażyć do miękkości, następnie dodać paprykę i pastę tom yam, smażyć przez kilka minut, dodać odrobinę wody, dobrze wymieszać, wyłączyć ogień i dodać kolendrę. Wymieszać i podawać. Szybki i łatwy posiłek na 30 minut!