Jak ugotować suszoną ciecierzycę do każdego dania

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Jeśli jesteś osobą, która uwielbia jeść ciecierzycę, kupując ją suszoną możesz zaoszczędzić mnóstwo pieniędzy. Dodatkowo, jeśli przygotujesz dużą porcję ugotowanej ciecierzycy, którą będziesz mógł przechowywać w lodówce, będziesz mógł dodawać ją do sałatek, porannego smoothie lub do makaronu po długim dniu pracy. Nawet jeśli nie przepadasz jeszcze za tą wszechstronną rośliną strączkową, po nauczeniu się, jak przyrządzić ją do perfekcji, będziesz gotowa dodać ją do każdego dania.

Zaczynamy

Torebki z suszoną ciecierzycą mogą czasami zawierać zanieczyszczenia, takie jak małe kamienie, co jest całkowicie normalnym zjawiskiem.

Przed przystąpieniem do gotowania należy ręcznie posortować ciecierzycę, wyskubując wszystko, co wygląda na nieistotne, a następnie dobrze wypłukać w sitku pod zimną wodą.

Stare porzekadło mówi, że nie powinno się solić fasoli podczas gotowania, ponieważ spowoduje to jej twardość. W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Sól pomaga zmiękczyć skórkę fasoli, dzięki czemu uzyskuje się kremowy, dobrze przyprawiony produkt końcowy. Gotowanie i moczenie ciecierzycy w nieosolonej wodzie spowoduje twardą skórkę, która może wywołać niestrawność, więc nie zapomnij posolić wody!

Ciecierzyca, podobnie jak wszystkie inne suszone ziarna, musi zostać namoczona przed gotowaniem. Jedyny wyjątek od tej reguły: możesz ugotować ją na sucho, jeśli używasz szybkowaru, jak np. Oto kilka metod gotowania suszonej ciecierzycy, w zależności od tego, jaki sprzęt posiadasz w swojej kuchni.

Stovetop

Napełnij największy garnek wodą do ⅔ wysokości, a następnie wsyp łyżkę soli koszernej lub morskiej. Dodaj suszoną ciecierzycę, dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką lub folią plastikową. Pozwól ciecierzycy nawodnić się przez co najmniej osiem godzin.

Możesz to zrobić przez noc lub rano, przed wyjściem do pracy.

Po rehydratacji ciecierzycy, dobrze ją odsącz, włóż z powrotem do garnka, a następnie zalej wodą tak, aby przykryła ją na dwa cale. Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Zdejmij pokrywkę i zmniejsz ogień do stanu wrzenia. Gotuj, aż ciecierzyca da się przebić widelcem, około dwóch godzin. Mieszać od czasu do czasu, aby zapewnić równomierne gotowanie, a w razie potrzeby dodać więcej wody, aby ciecierzyca pozostała przykryta.

Wolnowar

Umieścić 1 funt suszonej ciecierzycy w wolnowarze z łyżką soli, a następnie zalać wodą do wysokości 1" od góry. Przykryć i gotować, bez zdejmowania pokrywki, przez 8 godzin na wolnym ogniu lub 4 godziny na wolnym ogniu. Sprawdź, czy ciecierzyca jest miękka - jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej miękka, załóż pokrywę i gotuj jeszcze przez 30 minut do 1 godziny na dużym ogniu. Dobrze odsączyć.

Szybkowar lub szybkowar Instant Pot

Proporcje dla gotowania pod ciśnieniem to 1:3 - na każdą filiżankę suszonej ciecierzycy dodaj 3 filiżanki wody. Dodaj dużą szczyptę soli, zamieszaj i zamknij. Gotuj na wysokim ciśnieniu przez godzinę, następnie pozwól, aby ciśnienie uwolniło się naturalnie przez 10 minut, po czym uwolnij parę. Odcedź i opłucz.

Co teraz?

Jest tak wiele szybkich i łatwych sposobów na zrobienie szalenie aromatycznych i super odżywczych posiłków, kiedy masz pod ręką ciecierzycę. Wrzuć ją do miski z winegretem, ziołami i kawałkami warzyw, które masz w lodówce, a otrzymasz sałatkę, która sprawi, że będziesz syty przez cały dzień. Wrzuć je do robota kuchennego z czosnkiem, cytryną, tahini, solą i odrobiną wody, aby uzyskać hummus, który jest o ułamek tańszy niż ten kupowany w sklepie. Wrzuć kilka sztuk do porannego smoothie, aby uzyskać dodatkową dawkę błonnika i białka, której nawet nie poczujesz. Wrzuć je na patelnię z odrobiną oleju, czosnku i czerwonych płatków chili, a następnie wrzuć do makaronu. Prawdę mówiąc, możliwości są nieskończone, a ich niezwykła wszechstronność to świetny powód, aby zawsze mieć duży pojemnik ciecierzycy w swojej lodówce.