Tang Yuan

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Tang yuan jest tak łatwy do zrobienia, a jednak prawie w ogóle go nie robię (leniwa mah). Tazz ciągle przypominała nam o gotowaniu tang yuan na dzień Dong Zhi, który przypada 22 grudnia, chyba dałam się jej namówić. Hahaha... Jej blog przez te kilka dni był o Tang Yuan i o tym jak symbolizuje jedność w rodzinie, chyba się zgodziłam. Więc, oto mój tang yuan.



Dodałam czerwoną fasolę jako nadzienie, bo lubię moje z nadzieniem. Do tego zrobiłam gula Melaka i syrop imbirowy.





Oto mój łatwy przepis:

Składniki:

1 filiżanka mąki z ryżu glutinous
woda
czerwony barwnik spożywczy

Syrop:
Kawałek świeżego imbiru, około 2 cale
woda
Chiński brązowy cukier (ten w kształcie kłody) lub Gula Melaka, do smaku

Nadzienie jest opcjonalne.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę ryżową glutinous. Następnie dodawaj wodę, łyżka po łyżce i mieszaj łyżką. Kiedy zacznie się tworzyć konsystencja ciasta, zagnieć je.

2. Podzielić ciasto na połowę. Do połowy porcji dodaj kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego. Ugniataj aż kolor będzie dobrze wyrównany.

3. Oderwij kawałek ciasta i uformuj z niego małe kulki. Resztę rób w ten sam sposób, aż skończysz całe ciasto (zarówno białe jak i różowe).

4. Podgrzej garnek z wodą. Kiedy się zagotuje, dodaj kilka kulek do gotującej się wody. Kiedy kulki wypłyną na wierzch, nabierz je i umieść na talerzu.

5. W innym rondlu, dodaj taką ilość wody, z jakiej chcesz zrobić syrop. Kiedy się zagotuje, dodaj imbir i brązowy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, zrób test smaku. Jeśli nie jest wystarczająco słodki, dodaj więcej brązowego cukru. Jeśli zbyt słodki, dodaj więcej wody. Dopóki nie osiągniesz pożądanej słodyczy. Wyłącz i odstaw na bok. Kiedy ostygnie, wrzuć kulki tang yuan lub ryżu glutinous do syropu. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o znaczeniu Tang Yuan i czym jest Dong Zhi, zajrzyj na blog Tazz. .