Ciasto dla żony (Lao Por Bing)/(Lor Por Peng)



Lily dała mi dwa do spróbowania na urodziny Eddy i chyba jestem zbyt "thiam jiak" i dwa nie wystarczyły, więc postanowiłam sprawdzić przepis Florence (dołączyła zdjęcia krok po kroku), który był przepisem Lily. Zdałam sobie sprawę, że właściwie mam wszystkie potrzebne składniki i w ten sposób moje ręce znowu zaczęły mnie swędzieć, albo moje usta są "thiam jiak". LOL! A więc zrobiłam!!!


Zrobiłam pewną modyfikację, ponieważ w moim gospodarstwie domowym nie używam skrzepu. Użyłam masła do smarowania do ciasta wodnego i nadzienia, a do ciasta olejowego użyłam 45g oleju rzepakowego. Z tego przepisu wychodzi 12 małych placków z żonką.


Bliższy widok. To ciasto ma być miękkie i płatkowate, ale ja lubię je chrupiące i płatkowate jak w dniu, w którym zostało upieczone. Spójrz na te wszystkie okruchy, kiedy przekroiłam je na pół, jest takie chrupiące i płatkowate! To ciasto staje się miękkie następnego dnia, więc jeśli lubisz chrupiące, dokończ je w dniu, w którym zostało upieczone. Ale jeśli lubisz oryginalne, miękkie ciasto, po prostu zachowaj je na następny dzień. Jeśli jednak, tak jak ja, nie dasz rady skończyć wszystkiego w ciągu jednego dnia, będziesz mógł cieszyć się obiema konsystencjami. *wink*

Werdykt:
Uwielbiam je! Mimo, że po raz pierwszy spróbowałam tego rodzaju nadzienia. Myślę, że w Malezji robimy nadzienie inaczej i nazywamy to ciastem żony. Kliknij tutaj, aby zobaczyć. Hej, następnym razem mogę posypać je ziarnami czarnego i białego sezamu, eh. Na pewno zrobię to ponownie. Florence, dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem, aby ci z nas, którzy mieszkają za granicą, mogli również zrobić i cieszyć się tym chińskim ciastem! :)


Zmodyfikowany, aby dodać przepis, moja wersja (08/09/2009):

Woda Ciasto:
100g mąki tortowej
25g cukru pudru
25g masła (pokrojonego w kostkę)
40g wodyOlej

Ciasto

:


100g mąki tortowej
45g oleju rzepakowego / oleju roślinnegoNadzienie

:
50g kandyzowanego zimowego melona, pokrojonego na kawałki
55g cukier rycynowy
70g ugotowanej mąki z ryżu glutinous (Koh Fun)
18g masła
15g prażone ziarna sezamu białego
12g kokos suszony
120g przegotowanej wody pitnej (w temp. pokojowej)

Jajko do płukania
1 żółtko + 1 łyżka wody + szczypta soliMetoda

:

1. Wszystkie składniki nadzienia umieścić w dużej misce, wymieszać do połączenia. Podzielić na 12 równych porcji.

2. Ciasto z wodą: Do przesianej mąki i cukru pudru wcierać masło do stanu bułki tartej. Dodaj wodę, aż powstanie elastyczne ciasto. Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na 12 równych porcji.

3. Posmaruj ciasto olejem: Do mąki wlać olej i utrzeć na oleiste ciasto. Zawiń ciasto w folię i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Podziel ciasto na 12 równych porcji.

4. Aby złożyć: Spłaszcz kawałek ciasta wodnego i zawiń w ciasto olejowe. Wyciśnij i rozwałkuj ciasto na podłużny płat za pomocą wałka. Zwinąć go w rulon w stylu szwajcarskim. Obróć ciasto o 90 stopni i rozwałkuj na płaski kawałek. Ponownie zwiń go w rolkę szwajcarską. Ściśnij 2 boczne krawędzie i uformuj płaski okrągły kształt. Połóż kawałek nadzienia na środku ciasta i zawiń je. Spłaszcz go i zrób 2 nacięcia na cieście za pomocą nożyczek. Posmarować jajkiem.

5. Umieść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 400'F przez 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru.