Chińska pasta z czerwonej fasoli

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



W końcu zrobiłam moje długo wyczekiwane chińskie ciasto z czerwoną pastą fasolową! :D Zmotywowałam się po tym, jak zobaczyłam je na blogu SeaDragon. Ponieważ mam w zamrażarce trochę pasty z czerwonej fasoli i wszystkie składniki w pudełkach, a co tam, zróbmy to. Przepis zaadaptowałam z książki Revised Chinese Snacks autorstwa Huang Su-Huei, wydanej przez Wei-Chuan's Cookbook.


Ciasto z czerwonej pasty fasolowej (Wydajność około 5~6 ciast)

Uwaga: Zmodyfikowałem ten przepis, aby uzyskać więcej cienkich placków. (aktualizacja 8 listopada 2005)

3/4 szklanki mąki uniwersalnej, przesianej
2 duże jajka
1 1/4 szklanki wody

Pasta z czerwonej fasoli
Olej do smażenia
Plastikowa folia do przenoszenia pasty z czerwonej fasoli

Krok:

1. W misce dobrze wymieszaj jajko z wodą. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj na cienkie ciasto.

2. Posmaruj nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Dodać łyżkę ciasta i obrócić patelnię, aby utworzyć cienki arkusz. Po ugotowaniu wyjąć i odstawić na bok. Zrób to samo z pozostałym ciastem.

3. Użyj plastikowej folii, aby wcisnąć pastę z czerwonej fasoli w kwadrat i przenieść ją na środek ugotowanego arkusza, usunąć plastikową folię. Złożyć boki arkusza do centrum, aby utworzyć kwadratowy kształt. Uszczelnij krawędzie za pomocą mąki z tapioki + mieszaniny wody (1 łyżka mąki z tapioki + 2 łyżki wody). Zrób to samo z pozostałym arkuszem (ami).

4. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oleju i smażyć kwadratowe placki, aż obie strony będą złotobrązowe i chrupiące. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Powtórzyć czynność dla pozostałych placków. Pokroić placki na kawałki i podawać na gorąco.

Uwaga:

1. Podczas robienia cienkiego arkusza, upewnij się, że czekasz, aż arkusz będzie twardy, zanim spróbujesz go usunąć. W przeciwnym razie będzie się rozpadać. Ponieważ jest tak cienki, nie trzeba go nawet odwracać. Po zastygnięciu, po prostu go wyjmij.

2. Upewnij się, że pasta z czerwonej fasoli, której używasz, jest wystarczająco słodka.