10 zdrowych (i łatwych) przepisów na desery, które nie zabiją twojej diety

Pomimo naszych najlepszych starań, aby utrzymać nasze postanowienia dotyczące dobrego samopoczucia w nienaruszonym stanie, czasami nasz słodki ząb ma dla nas inne plany. Nie chodzi o to, że nie chcemy być najzdrowszymi (i najszczęśliwszymi) osobami, ale kiedy pracujesz tak ciężko jak my (i ty), czasami naprawdę musisz się poczęstować. Więc jak uhonorować tę pobłażliwą część siebie bez rujnowania całej pracy, którą wykonaliśmy do tej pory? Zwracamy się do naszych przyjaciół smakoszy po zdrowe alternatywy, których potrzebuje nasze ciało i które kochają nasze kubki smakowe.

Chociaż często oznacza to zamianę niektórych klasycznych słodkich składników (patrzymy na ciebie, cukrze) na zdrowsze alternatywy, nie oznacza to, że musisz iść na kompromis w kwestii smaku - te szalenie dobre zdrowe sałatki będą tego dowodem. Gotowy, aby zrobić pyszną sacharynę, która zaspokoi Twój apetyt na słodycze? Czytaj dalej, aby odkryć kilka z naszych ulubionych łatwych, zdrowych deserów i rozpieszczaj się. Idź dalej - zasługujesz na to.

Superfood Hot Chocolate z karmelizowaną w miodzie brioszką

Składnik-bohater: Beetroot. Teraz, zanim przewiniesz w dół i odrzucić ten przepis z obawy o zniszczenie klasycznej gorącej czekolady, nie. Ten przepis podkreśla romantyzm (pamiętaj o nim na Walentynki) i dodaje mu zdrowej wartości. Poza tym, powiedziano nam, że nawet nie poczujesz jej smaku.

Przepis: To kakao jest zapchane zdrowymi składnikami od kakao do nasion chia, a mimo to nadal zaspokaja twoje słodkie zęby. Zawiera mleko kokosowe i migdałowe dla dodatkowego orzechowego smaku, a także cynamon i imbir dla pikantnego kopa.

Wyjaśnienie: Karmelizowana w miodzie brioszka sprawia, że jest naprawdę pyszny.

Bonbons z białej i ciemnej czekolady z masłem orzechowym

Główny składnik: Masło kakaowe zmienia ten zdrowy przysmak w coś, co wszyscy chcemy jeść, ale smakuje jak prawdziwe. A przez to rozumiemy czekoladowy klasyk bez poczucia winy.

Przepis: Ten przepis wzywa do owsa lub surowej mąki gryczanej zamiast pszenicy, co jest świetne dla tych, którzy są nietolerancyjni, ale można również smak różnicy. Jeśli nie lubisz masła orzechowego, możesz zamienić je na alternatywne, np. migdałowe lub z nerkowców.

The Clincher: Przygotowujesz własną surową czekoladę do pokrycia zewnętrznej strony. Pomyśl syrop klonowy, kakao w proszku i masło, zmieszane z kokosem na niebiańską mieszankę można przekąsić na dowolnym miejscu.

Banan i czekolada Chia Cream Pie Parfaits

Główny składnik: Nasiona chia zamieniają ten odpustowy klasyk w zdrowy kawałek nieba dla Twoich kubków smakowych i Twojego ciała. Tekstura jest niewiarygodna, a w smak nie uwierzysz.

Przepis: Napędzany wszystkimi superfoods, o które możesz prosić, od bananów i kaszy gryczanej po kakao i mleko kokosowe, jest to uroczy, warstwowy wegański pudding, którym możesz się delektować w każdy wieczór tygodnia. Sprawia, że czujesz się dobrze, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Podsumowując: jest pełen białka i zdrowych kwasów omega-3. Czego więcej można chcieć od deseru?

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z oliwą z oliwek

Składnik-bohater: Oliwa z oliwek jest używana w tym przepisie zamiast masła, aby wprowadzić zdrowy tłuszcz do mieszanki.

Przepis: Aby nasi bezglutenowi przyjaciele byli szczęśliwi i zdrowi, w tym przepisie zamieniono mąkę pszenną na mąkę orzechową. To nadal jest smaczne i pobłażliwy, bez bogatej ciężkości, które mogą pochodzić z innych ciast czekoladowych. Cała zabawa bez kaca.

Ciekawostka: Świeża malinowa konfitura z róży na wierzchu nadaje tarcie świeżego wykończenia.

Czekoladowe batoniki z solonymi orzechami w miodzie

Składnik-bohater: Słona posypka nadaje temu ciastu wykończenie, do którego będziesz wracać wielokrotnie.

Przepis: Podwój go i zrób porcję wystarczająco dużą, aby zamrozić, dzięki czemu będziesz mógł podjadać go przez cały tydzień w biurze, zamiast sięgać po kawę lub czekoladę w chwili załamania o 3 po południu.

The Clincher: Krucha konsystencja, dzięki miodowi, z ciemnoczekoladową warstwą pod spodem tworzy wyjątkowy, pyszny deser - musisz go spróbować, aby w to uwierzyć.

Wegańskie kółka do wozu

Składnik-bohater: Dżem chia ze świeżych jagód sprawia, że wracasz po więcej.

Przepis: Jeśli nie znasz koła wagonowego, witaj w cudownym świecie tego pysznego australijskiego przysmaku. Tylko ta wersja ma chia i świeże jagody zamiast klasycznego środka wypełnionego piankami i cukrem. Obiecujemy, że będzie równie pyszne.

The Clincher: Masło kokosowe w kremowym środku jest tak miękkie i rozpływające się w ustach, że aż pyszne.

Kremowe wegańskie batoniki cytrynowe

Główny składnik: Świeża skórka cytrynowa dodaje odrobinę kwaskowatości do słodkości.

Przepis: Podczas gdy jest to z pewnością kremowy i bogaty jak klasyczny tartę cytrynową, ten przepis jest zaskakująco zdrowe z surowych nerkowców i cukru kokosowego, ale nadal jest tak słodkie, jak tradycyjne ulubione.

The Clincher: Wybór składników, które sprawiają, że jest ono gotowe do spożycia zarówno przez naszych bezglutenowych, jak i wegańskich przyjaciół.

Kulfi kokosowe z chia i jagodami

Główny składnik: Uprażone na patelni płatki kokosowe na wierzchu sprawiają, że to ciasto jest jeszcze bardziej wyjątkowe.

Przepis: To nowe podejście do tradycyjnego indyjskiego deseru to wolne od poczucia winy śniadanie lub przekąska z mlekiem kokosowym, nasionami chia, a nawet kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Jest tak dobry, że możesz się nim podzielić nawet z dziećmi.

Ciekawostka: Przygotowanie zajmuje tylko 25 minut. Potem możesz go przechowywać w zamrażarce i zapomnieć o nim.

Czekoladowo-malinowe batoniki z masłem migdałowym

Główny składnik: Masło migdałowe zamienia ten prosty słodki w pyszny smakołyk, którego nie będziesz czuł się źle jedząc.

Przepis: Ten przepis jest ostatecznym połączeniem zdrowego i pobłażliwego. Nie tylko to, ale możesz również zamienić składniki na wszystko, co masz w swojej spiżarni. Po prostu wrzuć je wszystkie, a będziesz miał idealny przysmak do przekąski na cały tydzień.

Ciekawostka: Powiedziano nam, że tekstura tych ciastek to skrzyżowanie Fudgsicle i kory czekoladowej. Co za marzenie.

Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem

Główny składnik: Wierzcie lub nie, ale tofu jest tym, co nadaje temu pysznemu deserowi jego soczystą, kremową konsystencję.

Przepis: Ten przepis wymaga co najmniej cztery godziny czasu chłodzenia w zamrażarce, więc pamiętaj, aby zaplanować z wyprzedzeniem, jeśli robisz je na specjalną okazję, jak Walentynki (hint, hint). Zaufaj nam, są warte czekania.

The Clincher: Przyjazna dla wegan bita śmietana kokosowa nadaje kremowy kontrast temu dekadenckiemu deserowi czekoladowemu.