Penang Char Kuey Teow

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Dziewczyny mogłyście pomyśleć, zaraz, zaraz, nie widzę w nim żadnych krewetek ani "si hum", prawda? Hahaha...
Cóż, jest to moja wersja zdrowego Penang char kuey teow z piersiami kurczaka bez kości i skóry.

To jedno z ulubionych dań mojego męża. Zwykle smażył zabójcze kuey teow, kiedy ja siedziałam czekając na obsługę. Widzisz...nie mam pojęcia jak usmażyć kuey teow wcześniej. Zwykł zamawiać Penang kuey teow ze swojego ulubionego sklepu hawkerskiego podczas pobytu w Malezji i nauczył się jak je gotować stojąc tam i obserwując. Tak więc przez pierwsze kilka lat, kiedy byliśmy małżeństwem, był jedynym, który smażył kuey teow.

Myślę, że zaczęłam przejmować smażenie kuey teow w zeszłym roku, ponieważ chciałam mu pokazać, że też potrafię zrobić naprawdę dobre kuey teow (ukradłam jego sekret obserwując jak smażył kuey teow kilka razy plus moje dodatkowe lata doświadczenia w gotowaniu pomogły) :) Teraz mogę z dumą powiedzieć, że usmażyłam zabójcze kuey teow, może nawet smakuje lepiej niż jego ;P Ponieważ od tamtej pory, on nigdy nie chciał już smażyć żadnego kuey teow (Men!).

Normalnie smażę kuey teow z krewetkami i kroję szalotkę na 2 cale długości, w przeciwieństwie do tej, którą widzicie na tym zdjęciu. Ale dzisiaj mam w lodówce tylko kilka posiekanych szalotek.


Przepis na moje smażone kuey teow jest tajemnicą rodzinną. Jeśli jednak poszukacie, jestem pewna, że znajdziecie przepis w sieci :P


Tłumaczenie przepisu z bloga Romana Holiday'a.


Dla dwojga:
300g kuey teow

150g kiełków fasoli

150g krewetek

1/2 chińskiej kiełbasy, pokrojonej

3 jajka

2 zielone cebulki, pokrojone

1 łyżka posiekanego czosnku

2-3 łyżki oleju

Pasta chili do smaku


Sos:

1/2 łyżki sosu sojowego

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki bulionu drobiowego granulowanego

Szczypta białego pieprzu

Ciemny sos sojowy do smaku


Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć aż stanie się aromatyczny, dodać pastę chili.
2. Dodać krewetki, smażyć aż się ugotują. Dodać kuey teow, dobrze wymieszać.
3. Dodać kiełki fasoli, chińskie kiełbaski i składniki sosu, smażyć do dobrego wymieszania.
4. Przesuń kuey teow na bok, dodaj trochę oleju i jajka, smaż razem z kuey teow. Na koniec dodać zieloną cebulę i smażyć do sucha.