Pandan Kaya Jelly Roll
Zawsze chciałam zrobić jakiś rodzaj roladek, ale nigdy nie miałam na to ochoty. Nie wiem, co się stało dzisiaj, nagle pomyślałam o zrobieniu pandan kaya roll po tym, jak zobaczyłam zdjęcie swiss roll w sieci. Być może dlatego, że mam pandan kaya gotowy w lodówce i jaki jest lepszy sposób na dopasowanie go, niż zrobienie pandan roll. Tak więc, oto mój pierwszy Pandan Jelly Roll :)
Werdykt: Miękki i gąbczasty! To jest w sumie łatwiejsze niż zrobienie ciasta, od teraz będę to robić często.
Przepis zaadaptowany z książki kucharskiej, The Practical Encyclopedia of Baking.
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki granulowanego cukru, plus ekstra do posypania
3/4 szklanki mąki uniwersalnej, przesianej
1 łyżka wrzącej wody zmieszana z 1/2 łyżeczki pasty Pandan
Dżem Kaya do posmarowania
Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 400'F. Nasmarować tłuszczem patelnię o wymiarach 12x8 cali i wyłożyć ją papierem pergaminowym.
2. Połączyć jajka i cukier w misce. Ubić za pomocą ręcznego miksera elektrycznego do uzyskania gęstej i przypominającej mus masy. (Kiedy ubijaczka zostanie podniesiona, ślad powinien pozostać na powierzchni mieszaniny przez co najmniej 15 sekund).
3. Ostrożnie wmieszać mąkę dużą metalową łyżką, następnie w ten sam sposób dodać wrzątek z Pandanu.
4. Łyżeczką wlać do przygotowanej patelni, rozprowadzić równomiernie do brzegów i piec przez 10-12 minut, aż ciasto odskoczy po lekkim naciśnięciu.
5. Rozłóż arkusz woskowanego papieru na płaskiej powierzchni, posyp go granulowanym cukrem, a następnie odwróć ciasto na wierzch. Odkleić papier pergaminowy.
6. Starannie przyciąć brzegi ciasta. Zrób staranne cięcie na dwie trzecie długości tortu, około 1/2 cala od krótszej krawędzi najbliżej Ciebie.
7. Posmaruj ciasto dżemem kaya i zwiń szybko od częściowo przeciętego końca. Przytrzymaj w tej pozycji przez minutę, upewniając się, że szew jest pod spodem. Studzić na drucianym stojaku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.