4 Szalenie Pyszne Wegańskie Przepisy na Pesto do regularnego przygotowania

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Bądźmy szczerzy, na początku trudno jest uwierzyć, że wegańskie pesto może być pyszne. Częścią tego, co nadaje oryginalnemu, smacznemu sosowi bazyliowemu jego smak i konsystencję, jest dodatek parmezanu (i często tradycyjne przepisy wymagają jego dużej ilości). Pesto jest idealnym sosem na lato, ponieważ jest znacznie lżejsze od czerwonego sosu i świetnie smakuje również na zimnych sałatkach makaronowych.

Bez względu na to, czy jesteś osobą bez nabiału, czy po prostu starasz się ograniczyć ilość spożywanego sera, nadal możesz odtworzyć ten smaczny sos. I na szczęście istnieje wiele łatwych wegańskich przepisów na pesto, które zachowują charakterystyczny smak sosu z pomocą kilku kluczowych składników. Przewiń w dół i zobacz nasze najlepsze propozycje.

Wszystko Pesto

Ten wegański przepis na pesto jest ubitą kombinacją tostowanych orzeszków piniowych, lekko zapakowanych świeżych ziół (my lubimy bazylię), szalotki, oliwy z oliwek i soku z cytryny, plus kilka innych przypraw. Dobry robot kuchenny będzie Twoim najlepszym przyjacielem w przypadku wszystkich tych przepisów, więc nawet nie próbuj mieszać ich ręcznie. Kiedy skończysz przygotowywać sos, polej nim cienki makaron z cukinii, a na wierzchu ułóż jajka sadzone. Kolacja podana.

Łatwe Wegańskie Pesto

Pięciominutowy przepis na wegańskie pesto? Nawet nie wiedzieliśmy, że coś takiego istnieje. Z zaledwie siedmioma składnikami i jedną miską, jest to najprostsza rzecz w historii. Opiera się na typowej bazylii, orzeszkach piniowych i czosnku, plus sok z cytryny dla odrobiny kwasowości. Ale specjalnym składnikiem są tu drożdże odżywcze. Już wcześniej zachwycaliśmy się tym, jak nadają one serowy smak wszystkiemu, a dzięki nim ten wegański przepis na pesto jest tak bliski prawdziwemu, jak to tylko możliwe. PS: Możesz również zamrozić resztki pesto w kostkach lodu i wyciągnąć kilka kostek, gdy będziesz potrzebować odrobinę sosu.

Paleo Pesto z Pieczonego Czosnku

Ten wegański przepis na pesto opiera się na wolno pieczonych ząbkach czosnku, aby zrekompensować brak sera. Kiedy są już gotowe, wyciskasz cebulki do robota kuchennego razem z bazylią, sokiem z cytryny i kilkoma prażonymi orzeszkami piniowymi. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine i przyprawy, mieszamy pulsacyjnie i możemy zaczynać.

Wegańskie Pesto z Jarmużu

Punkty bonusowe za to, że znaleźliśmy kolejny łatwy, pięciominutowy przepis. To pesto nieco zmienia postać rzeczy i to nam się podoba. Zamiast bazylii, podstawę stanowi kombinacja jarmużu i pietruszki. Po drugie, zamiast orzeszków piniowych stosuje się surowe migdały. Dodaj trochę oliwy z oliwek, soli, czosnku i soku z cytryny, włóż do robota kuchennego i masz smaczne, szybkie pesto. Jeśli jesteś odważny, dodaj trochę przyprawionych migdałów, aby podkręcić tempo (lub dwa).