https://kupbezrecepty.com

Merdeka Open House 2007: Murtabak Muhibbah - lapiemyokazje.pl

Merdeka Open House 2007: Murtabak Muhibbah

Babe in the city zostawiła zaproszenie na ten rok w mojej skrzynce na komentarze Merdeka Open House 2007: Muhibbah. Tegorocznym tematem jest stworzenie dania z innej grupy etnicznej i wyjaśnienie, jak to danie zostało mi poznane i dlaczego stało się moim ulubionym. To był zaszczyt być zaproszonym i jestem dumny, że mogę zaprezentować Wam mój pierwszy udział w Merdeka Open House.



Murtabak to dobrze znany indyjski naleśnik nadziewany mięsem curry, cebulą i jajkiem. W Indonezji znany jest również jako Martabak. Ta indyjsko-malezyjska przekąska jest powszechnie spotykana na straganach mamak lub pasar malam (nocny targ). Mamak stall lub hawker stall jest bardzo powszechne w Malezji i zazwyczaj wypełnione są pysznym jedzeniem i przekąskami.

Kiedy dorastałam w Malezji, uwielbiałam chodzić na nocne targi (jalan-jalan). Ponieważ nocny targ jest nie tylko wypełniony jedzeniem, ale także rzeczami do zobaczenia i kupienia. Myślę, że jest to również jeden z malezyjskich sposobów na spędzanie czasu lub obserwowanie ludzi. Ale w dzisiejszych czasach, młodzi ludzie mogą preferować klimatyzowane mega Mall zamiast pasar malam. Haha! Tak czy inaczej, to właśnie w ten sposób odkryłam murtabak! Podczas spaceru po pasar malam w poszukiwaniu mojego obiadu, zostałem przyciągnięty przez tego hinduskiego mężczyznę robiącego i gotującego swoje murtabak na sprzedaż. Gotował on swoje murtabak na dużej prostokątnej kratce. Najpierw rozprowadzał cienkie ciasto na płycie, następnie nakładał nadzienie, smarował je roztrzepanym jajkiem, zawijał i smażył na patelni, aż były ugotowane i chrupiące na zewnątrz. W ten sposób poznałam Murtabak, obserwując jak Hindus przyrządza swoje, kupiłam trochę i sama spróbowałam. Murtabak jest pyszny, ponieważ ma chrupiącą zewnętrzną stronę i dlatego jest chrupiący, gdy się w niego wgryzasz, a potem twoje usta wypełnia pyszne nadzienie curry z mięsa i warzyw. Kto by tego nie pokochał? W ten sposób stał się on jedną z moich ulubionych przekąsek do jedzenia.



Inspirację do zrobienia Murtabak zaczerpnęłam od Teczcape. T, dzięki za podsunięcie mi tego pomysłu na realizację mojego projektu Muhibbah :)

Oto mój zaadaptowany przepis:

Składniki:

1/2 funta mielonej wieprzowiny
1/2 małej żółtej cebuli, posiekanej
1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
1/4 szklanki zielonego groszku
2 łyżki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
Sól do smaku
1 łyżka cukru
1 jajko, ubite
5 sprężyn Domowe, mrożone placki roti paratha

Metoda:

Rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego na nieprzywierającej patelni i dodaj cebulę. Smaż do miękkości, dodaj mieloną wieprzowinę, oddziel i smaż do momentu ugotowania. Dodaj paprykę, zielony groszek i wszystkie przyprawy. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Dobrze wymieszać i zalać ubitym jajkiem. Smażyć aż jajko się ugotuje. Wyłożyć na talerz i odstawić na bok.

Pozwól, aby roti paratha zmiękła do konsystencji składanej, około 5 minut. To może być dość lepkie zadanie. Rozprowadź nadzienie na środku roti parathy i złóż na wszystkich krawędziach, aby zamknąć. Umieść składaną stroną w dół na patelni z odrobiną oleju i smaż na średnim ogniu, aż zbrązowieje i stanie się chrupiący. Następnie, przerzucić na drugą stronę i zrobić to samo.

Podawaj na ciepło! Mam nadzieję, że smakowało Wam tak samo jak mnie.


Na koniec, dla wszystkich Malezyjczyków na całym świecie, chciałbym życzyć Wam Szczęśliwego Dnia Niepodległości! Kepada semua rakyat-rakyat Malaysian, Selamak Hari Merdeka ya! :D

Tags: Merdeka Open House 2007