Łatwy chleb Focaccia



Dlaczego łatwe? Ponieważ jest to Focaccia bez wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki razem i pozostawić na noc w lodówce, a następnego dnia dostaniesz w nagrodę chlebek Focaccia.



Moje wyszły wyglądające jak paluszki chlebowe, prawda? Posypałam moją Focaccię suszonym oregano i rozmarynem. Ten chleb pachnie niebiańsko podczas pieczenia, ponieważ mój dom był przesiąknięty aromatem ziół i oliwy z oliwek.






Będąc prawdziwą Azjatką, delektowałam się moją Focaccią z kurczakiem curry tak jak Peony. LOL! Właściwie to smakował świetnie sam, ale chciałem służyć go z mojego lunchu i moczenia się cały sos curry.

Przepis na Focaccię bez zagniatania ciasta jest łaskawie udostępniony przez My Culinary Journal. Moja Focaccia nie urosła tak wysoko jak jej i wspomniała w swojej odpowiedzi, że pozwoliła jej urosnąć ponownie po tym jak rozłożyła ją na patelni i posypała ziołami. Tak więc, oto jej wskazówki!

Składniki (serwuje 2) :

1 filiżanka (250 ml) letniej wody1 łyżeczka
suchych drożdży1
łyżeczka mielonej soli morskiej2
filiżanki (~275 g) mączkiekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaOpakowania

: gruboziarnista sól morska, rozmaryn, oliwki... (do wyboru)

Rozpuść drożdże w letniej wodzie.

Dodaj mieszaninę drożdży i wody do większej miski razem z filiżanką mąki i solą. solą, mieszaj przez około 2 minuty. Następnie dodaj kolejną filiżankę mąki, mieszaj ponownie przez około 3-4 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt mocno wyrobione, jego konsystencja pozostanie dość miękka i kleista - nie jest to typ ciasta, które można ciasta, które można formować rękami, ale jeśli uznasz, że jest zbyt dodać dodatkowe 2-3 łyżki mąki.

Jeśli czas Ci na to pozwala, przechowuj ciasto w lodówce do następnego dnia (to naprawdę robi różnicę! Jeśli nie, to kilka godzin w ciepłym i wolnym od przeciągów miejscu również wystarczy. równie dobrze. Jeśli jednak ciasto jest schłodzone, wyjmij je z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem. przed pieczeniem. (12 godzin w lodówce plus dwie godziny w ciepłym miejscu dały najlepsze rezultaty). daje najlepsze rezultaty)

Rozgrzej piekarnik do 230°C/ 450'F. Ostrożnie wylać ciasto na naoliwioną blachę lub formę, aby nie zniszczyć jego puszystości. Używając opuszków palców, wyciągnij ciasto w kształt, który chcesz nadać Focaccii. Focaccia. Nie martw się o dziurki, znikną zanim Focaccia opuści blachę. zanim Focaccia wyjdzie z piekarnika.

Uwaga: Zanurz czubki palców na chwilę w oliwie z oliwek, aby ciasto nie przyklejało się do nich zbyt mocno.
Posyp 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, grubą solą morską, posiekanymi ziołami i opcjonalnie oliwkami lub innymi dodatkami, jakich tylko zapragnie Twoje serce. Jeśli lubisz swoją Focaccię bardziej tłustą, wlej odrobinę oliwy z oliwek we wgłębienia.

Piec przez około 15-20 minut lub do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Następnie wyjmij z piekarnika (i z blaszki lub formy) i umieścić na stojaku do ostygnięcia.