Mogłabym żyć poza tym zdrowym przepisem na zupę w garnku instant (gotuje się w 9 minut)

Jestem trochę nowicjuszką w Instant Pot - używałam dwóch z dziewięciu ustawień mojego upragnionego modelu "dziewięć w jednym" i nadal trochę się boję, kiedy przychodzi czas na uwolnienie ciśnienia przy użyciu trybu "ręcznego". Więc jeśli mogę opanować przepis z zero problemów w jednej próbie, to wiesz, że to nie jest proste.

Po wprowadzeniu się do świata Instant Pot poprzez niezwykle praktyczne przystawki do zup Williams Sonoma, postanowiłam pójść o krok dalej i po raz pierwszy w życiu zrobić zupę od podstaw. To przedsięwzięcie zostało zainspirowane głównie przez mój nienasycony apetyt na zupę z kurczaka tortilli i kilka kolejnych wyszukiwań przepisów na Pintereście, które okazały się zbyt kuszące, by je porzucić.

Po dokładnym sprawdzeniu list składników pół tuzina przepisów na zupę z tortilli z kurczaka, zdecydowałem się spróbować tego z Kristine's Kitchen. Wywołujący dla cebuli, czosnku, pomidorów, czarnej fasoli, kurczaka, kurczaka rosołu, kukurydzy, czerwonego enchilada sosu, i przypraw (opuszczałem ogień prażonych zielonych chili ponieważ no mogę obsługiwać dużo upał), ja był właśnie prosty dosyć pique mój zainteresowanie.

Wrzuciłem wszystkie składniki do garnka Instant Pot, szybko wymieszałem i ustawiłem na tryb ręczny na wymagane dziewięć minut. Po pozwalając mu ostygnąć przez kolejne 10, I ceremonialnie topped my very first bowl of semi-homemade soup z kruszonymi chipsami tortilla, tartym serem i awokado. Byłam zdumiona tym, jak pyszna była - smakowała jakby gotowała się godzinami, szczycąc się solidnym smakiem, który doprowadził mnie do drugiej miski natychmiast po skończeniu pierwszej. Z pewnością zrobię poniższy przepis ponownie w tym sezonie.

Składniki

2 tsp. oliwa z oliwek1 filiżanka posiekana cebula4 cloves czosnek, minced4 oz. może łagodny ogień-roasted diced green chiles14.5 oz. może ogień pieczony diced tomatoes15 oz. czerwony enchilada sauce1-2 tsp. chili powder1 tsp. cumin15 oz. może czarna fasola, opłukana i odsączona4 filiżanki low sodium chicken broth1 lb. boneless, skinless piersi kurczaka15 uncji puszka kukurydzy, odsączone (lub 1 filiżanka mrożonej kukurydzy), opcjonalnieSól i pieprz, do smakuDla serwowania: limonki, pokruszone chipsy tortilla, kwaśna śmietana lub zwykły jogurt grecki, rozdrobniony ser, i / lub awokado

2 łyżki. oliwa z oliwek1 filiżanka posiekana cebula4 ząbki czosnku, minced4 oz. może łagodny ogień-pieczone pokrojone w kostkę zielone chili14.5 oz. może ogień pieczone pokrojone w kostkę pomidory15 oz. czerwony sos enchilada1-2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka kminek15 oz. może czarna fasola, opłukane i odsączone4 filiżanki niskiej sodu bulion z kurczaka1 lb. bez kości, bez skóry piersi z kurczaka15 uncji puszka kukurydzy, odsączone (lub 1 filiżanka mrożonej kukurydzy), opcjonalnieSól i pieprz, do smakuDo podania: limonki, pokruszone chipsy tortilla, kwaśna śmietana lub zwykły jogurt grecki, rozdrobniony ser, i / lub awokado

Instrukcje

Do garnka Instant Pot dodać oliwę z oliwek i włączyć funkcję sauté. Dodaj cebulę i gotuj, mieszając, aż zmięknie. Wyłączyć garnek Instant Pot. Wrzucimy czosnek mielony.

Dodać pokrojone w kostkę zielone chili, pomidory, sos enchilada, chili w proszku, kminek, czarną fasolę i bulion z kurczaka. Dobrze wymieszać. Włożyć kurczaka do mieszanki.

Nałożyć pokrywę i ustawić ją w pozycji zamkniętej. Przekręcić zawór pary do pozycji uszczelniającej.

Ustawić Instant Pot na gotowanie ręczne/ciśnieniowe, wysokie ciśnienie, przez dziewięć minut. Po upływie czasu gotowania, pozostawić garnek na 10 minut, aby ciśnienie uwolniło się w sposób naturalny (oznacza to, że należy pozostawić garnek na 10 minut w spokoju). Następnie, ostrożnie przekręć zawór pary do pozycji odpowietrzania, aby uwolnić pozostałe ciśnienie. Zwykle robię to za pomocą trzonka długiej łyżki.

Kiedy czerwony zawór pływakowy opadnie, ciśnienie zostało uwolnione i można bezpiecznie otworzyć garnek Instant Pot. Ostrożnie zdejmij pokrywę. Wyjąć kurczaka i rozdrobnić (można to zrobić w misce za pomocą dwóch widelców lub nawet w mikserze).

Wrzucić rozdrobnionego kurczaka z powrotem do garnka i wymieszać z kukurydzą. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać z dodatkami według uznania.