Przepisy na frittatę z białek jaj, idealną na pracowite dni

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Nie ma to jak zacząć dzień od zdrowego, pełnego białka śniadania. Białka jaj są dobrym wyborem, jeśli szukasz pożywienia bez nasyconych tłuszczów i cholesterolu, a jednocześnie dostarczającego minerałów śladowych i makroelementów, takich jak potas, ryboflawina i selen, których Twój organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Ale bądźmy szczerzy: ile osób może jeść zwykłe białka jaj i cieszyć się nimi? Usunięcie żółtka może pozbawić jajka niektórych walorów smakowych, dlatego też uważamy, że najlepiej podawać je w formie frittaty z pieczonymi lub zapiekanymi warzywami, przyprawami, a nawet posypką z sera. Ponadto, te pyszne dania są wystarczająco dobre - i duże! - aby obsłużyć tłum, a także dobrze się mrożą, aby przygotować je na pracowite tygodnie (po prostu pokrój frittatę na mniejsze plastry, zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika; rozmroź w lodówce i podgrzej w piekarniku, gdy będziesz gotowy). Przewiń, aby zobaczyć naszą listę najbardziej smakowitych przepisów na frittatę z białek, które musisz zrobić teraz.

SZPINAK I PIECZARKI FRITTATA Z BIAŁEK JAJ

Składnik-bohater: Szczypta parmezanu w tym przepisie na frittatę z białek dodaje idealną ilość słonego smaku.

Przepis: Sautééé świeży szpinak i grzyby są dodawane do kilku białek jaj, przyprawione solą i przyozdobione odrobiną parmezanu przed gotowaniem na kuchence. Zwróć uwagę, że ten przepis jest napisany dla jednej osoby, ale można go łatwo podwoić lub potroić dla wielu porcji.

Ciekawostka: Wszystkie składniki stają się chrupiące, kiedy przenosisz patelnię do piekarnika i pieczesz frittatę przez kilka minut na końcu.

ZIELONE JAJKA I SZYNKA PALEO FRITTATA

Główny składnik: Domowej roboty paleo pesto z prażonego czosnku, orzeszków piniowych, bazylii i cytryny nadaje temu przepisowi na frittatę z białek jaj swój charakterystyczny zielony odcień.

Przepis: Browned kiełbasa wieprzowa i jarmuż baby są topped z białek jaj w połączeniu z niektórych z powyższych pesto i gotowane na kuchence w piekarniku w patelni bezpieczne (my jak Le Creuset Toughened Non-Stick Pan, $ 208). Poczekaj, aż krawędzie zaczynają się brązowy, a następnie przenieść do piekarnika na kolejne 10 do 15 minut.

The Clincher: Twoje dzieci pokochają to, że jest to inspirowane książką Dr. Seussa "Zielone jaja i szynka".

FRITTATA Z BIAŁEK Z PIECZARKAMI I PORAMI

Główny składnik: Crème fraîche nadaje tej frittacie pyszną kremową konsystencję... zwłaszcza, że jej smak miesza się z serem feta.

Przepis: Pory, kiełbasę i grzyby smażymy, a następnie dodajemy białka jaj i śmietanę (jeśli nie możesz znaleźć śmietany, świetnie zastąpi ją kwaśna śmietana). Posyp fetą i płatkami czerwonej papryki na wierzchu i gotuj na patelni przez kilka minut, zanim przeniesiesz ją do piekarnika na kolejne 10 (upewnij się, że jest odkryta).

Ciekawostka: Dla tych, którzy lubią odrobinę pikanterii, odrobina Srirachy na wierzchu nada temu daniu zdecydowanego kopa.

Skoro jesteś już na fali białek, koniecznie przeczytaj o koktajlach z białek na weekendowe spotkania.