Pad Thai/Phad Thai My Way



Kupiłam ostatnio cienki tajski makaron ryżowy na patyku tylko dlatego, że wpadł mi w oko. Pomyślałam, że pewnie usmażę z niego mee siam, bo jest bardzo cienki. Potem, nie wiem co się stało, stał się Pad Thai. Chyba musiałam użyć limonki, którą kupiłam w zeszłym tygodniu. Mam tendencję do kupowania limonek, a potem nie mam pojęcia, co z nimi zrobić. Zazwyczaj po prostu siedziała w mojej lodówce i się psuła!

Wszystko co wiem to to, że Pad Thai potrzebuje sosu rybnego, soku z tamaryndowca i cukru, a ja mam wszystkie te rzeczy, więc byłam gotowa na mój eksperyment z Pad Thai.
Więc tutaj dzielę się z wami moją imprompto wersją. Jeśli lubisz swój Pad Thai naprawdę słodki, po prostu dodaj więcej cukru. Mżawka więcej świeżego soku z limonki dla bardziej kwaśnego smaku.



Składniki:

1 paczka tajskiego ryżu kleik suchy makaron
1 pierś z kurczaka, pokrojona w plastry i marynowana z sosem rybnym, czosnkiem w proszku i skrobią kukurydzianą
1 duża miska baby bok choy, pokrojone
2 łyżki suszonych krewetek, namoczone do miękkości, odsączone
3 ząbki czosnku, posiekane
2 jajka, ubite

Sos:
2-3 łyżki tamaryndowca namoczonego w 1 szklance gorącej wody, przecedzonego i z zachowanym sokiem
2 łyżki cukru
Sos rybny do smaku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego (tylko trochę, bo nie powinien być czarny)
2 łyżeczki tajskiego chili w proszku
Sól do smaku

Dekoracje:
tosty z mielonymi orzeszkami ziemnymi
Tajskie chili w proszku (jeśli lubisz pikantne)
Świeże limonki do skropienia przed podaniem


Tak wygląda makaron po namoczeniu w ciepłej wodzie, aby zmiękł. Dodałam również 2 łyżki bulionu drobiowego do wody, w której się moczył.


Sposób przygotowania:

1. Rozgrzać olej na patelni. Gdy się rozgrzeje, usmażyć ubite jajka, odstawić.

2. Dodać trochę więcej oleju, jeśli potrzeba, dodać kurczaka, suszone krewetki, smażyć mieszając, aż kurczak będzie ugotowany. Dodać czosnek i bok choy. Dobrze wymieszać.

3. Dodać sos rybny, następnie makaron, potem sok z tamaryndowca. Dobrze wymieszać i upewnić się, że makaron jest ugotowany. W razie potrzeby dodać więcej wody. Następnie dodaj cukier, ciemny sos sojowy, chili w proszku i dopraw do smaku sosem rybnym. Mieszaj, aż makaron będzie ugotowany i wchłonie cały sos.

4. Podawaj na talerzu, posyp więcej chili w proszku, jeśli lubisz pikantne i tostowane orzeszki ziemne. Przed jedzeniem skrop sokiem z limonki.

Uwaga: Użyj dowolnych składników, które masz w domu, aby to zrobić.