5 najlepszych, zatwierdzonych przez sommelierów słodkich czerwonych win do łączenia z deserami
Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!
Możesz mieć swoje ulubione Cabernety i Merloty, ale to, o czym możesz nie wiedzieć tak wiele, to słodkie czerwone wino. "Jeśli sięgam po słodkie czerwone, to zazwyczaj szukam naprawdę słodkiego wina - nie tylko wytrawnego z dużą ilością owocowego aromatu" - mówi Karen Van Guilder Little, sommelier i dyrektor generalny w Nashville's Josephine. "Chcę czegoś z jakimś cukrem resztkowym w środku". Ona zauważa, że słodkie czerwone wina są najlepiej sparowane z przystawkami i deserami-jak czekolada, suszone owoce, i śmierdzące i twarde sery-i mogą one również dobrze sparować z foie gras. W rzeczywistości, jeśli chcesz służyć tę butelkę na danie główne, to jest wykonalne, zbyt. "Niektóre z nich świetnie komponują się z dziczyzną" - zauważa. "Coś w rodzaju kaczki z sosem wiśniowym".
Biorąc pod uwagę jego niespodziewaną wszechstronność, to wino może być dokładnie tym, czego potrzebuje Twoja następna specjalna impreza. Poprosiliśmy Van Guilder Little o podzielenie się pięcioma najlepszymi słodkimi czerwonymi winami z jej spisu, abyście mogli stworzyć godne aplauzu menu z myślą o nich.
Banfi Brachetto d'Acqui
"Brachetto to winogrono, a Brachetto d'Acqui to region w północnych Włoszech, z którego pochodzi" - mówi Van Guilder Little. "To musujące słodkie czerwone wino, które jest moim ulubionym. To wino jest idealne jako deser samo w sobie lub obok deseru czekoladowego i truskawkowego.
Buglioni Recioto della Valpolicella
"Recioto to słodkie, niefortyfikowane wino o gęstych, mięsistych smakach" - kontynuuje Van Guilder Little. "Produkowane jest w północnych Włoszech, w okolicach Werony. Winogrona są zbierane, a następnie suszone przez ponad 100 dni, dzięki czemu uzyskuje się intensywne aromaty suszonych owoców." Zaleca łączenie go z ciemną czekoladą lub deserem, takim jak ciasto szwarcwaldzkie z wiśniami.
Taylor Fladgate 20-Year Tawny Port
"Porty to wzmacniane czerwone wina lub wina, do których dodaje się neutralny spirytus. To sprawia, że mają wyższą zawartość alkoholu, a czasem także cukru" - wyjaśnia Van Guilder Little. Choć lubi pić to wino jako samodzielny deser, można je również połączyć z deserem na bazie orzechów, czekoladą lub dobrym, twardym serem, takim jak parmezan.
Curatoria Emiliana Lambrusco
Jeśli szukasz idealnego wina do pizzy, to jest to właśnie to. "Jest to niedrogie, lekko słodkie, niskoalkoholowe, musujące czerwone wino z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech" - mówi Van Guilder Little.
Wino lodowe Inniskillin Cabernet Franc
"Jest to wino zrobione z winogron Cabernet Franc, które są zbierane po tym, jak zamarzły na winorośli" - zauważa Van Guilder Little. "Jest pełne aromatów i smaków jasnych czerwonych owoców". Doskonale komponuje się z deserami czekoladowymi i jagodowymi.