5 najlepszych, zatwierdzonych przez sommelierów słodkich czerwonych win do łączenia z deserami

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Możesz mieć swoje ulubione Cabernety i Merloty, ale to, o czym możesz nie wiedzieć tak wiele, to słodkie czerwone wino. "Jeśli sięgam po słodkie czerwone, to zazwyczaj szukam naprawdę słodkiego wina - nie tylko wytrawnego z dużą ilością owocowego aromatu" - mówi Karen Van Guilder Little, sommelier i dyrektor generalny w Nashville's Josephine. "Chcę czegoś z jakimś cukrem resztkowym w środku". Ona zauważa, że słodkie czerwone wina są najlepiej sparowane z przystawkami i deserami-jak czekolada, suszone owoce, i śmierdzące i twarde sery-i mogą one również dobrze sparować z foie gras. W rzeczywistości, jeśli chcesz służyć tę butelkę na danie główne, to jest wykonalne, zbyt. "Niektóre z nich świetnie komponują się z dziczyzną" - zauważa. "Coś w rodzaju kaczki z sosem wiśniowym".

Poznaj eksperta Karen Van Guilder Little jest sommelierem i dyrektorem generalnym w Josephine w Nashville. Swoje początki w branży winiarskiej rozpoczęła pracując jako gospodarz w gospodzie ze świetną restauracją, gdzie uświadomiła sobie swoją pasję do jedzenia i wina.

Biorąc pod uwagę jego niespodziewaną wszechstronność, to wino może być dokładnie tym, czego potrzebuje Twoja następna specjalna impreza. Poprosiliśmy Van Guilder Little o podzielenie się pięcioma najlepszymi słodkimi czerwonymi winami z jej spisu, abyście mogli stworzyć godne aplauzu menu z myślą o nich.

Banfi Brachetto d'Acqui

Banfi Rosa Regale Brachetto d'Acqui $17 Sklep

"Brachetto to winogrono, a Brachetto d'Acqui to region w północnych Włoszech, z którego pochodzi" - mówi Van Guilder Little. "To musujące słodkie czerwone wino, które jest moim ulubionym. To wino jest idealne jako deser samo w sobie lub obok deseru czekoladowego i truskawkowego.

Buglioni Recioto della Valpolicella

Buglioni Recioto della Valpolicella Classico $50 Sklep

"Recioto to słodkie, niefortyfikowane wino o gęstych, mięsistych smakach" - kontynuuje Van Guilder Little. "Produkowane jest w północnych Włoszech, w okolicach Werony. Winogrona są zbierane, a następnie suszone przez ponad 100 dni, dzięki czemu uzyskuje się intensywne aromaty suszonych owoców." Zaleca łączenie go z ciemną czekoladą lub deserem, takim jak ciasto szwarcwaldzkie z wiśniami.

Taylor Fladgate 20-Year Tawny Port

Taylor Fladgate 20-Year Tawny Port $46 Sklep

"Porty to wzmacniane czerwone wina lub wina, do których dodaje się neutralny spirytus. To sprawia, że mają wyższą zawartość alkoholu, a czasem także cukru" - wyjaśnia Van Guilder Little. Choć lubi pić to wino jako samodzielny deser, można je również połączyć z deserem na bazie orzechów, czekoladą lub dobrym, twardym serem, takim jak parmezan.

Curatoria Emiliana Lambrusco

Curatoria Emiliana Lambrusco Salamino di Santa Croce $13 Sklep

Jeśli szukasz idealnego wina do pizzy, to jest to właśnie to. "Jest to niedrogie, lekko słodkie, niskoalkoholowe, musujące czerwone wino z regionu Emilia-Romania w północnych Włoszech" - mówi Van Guilder Little.

Wino lodowe Inniskillin Cabernet Franc

Inniskillin Wino lodowe Cabernet Franc $88 Sklep

"Jest to wino zrobione z winogron Cabernet Franc, które są zbierane po tym, jak zamarzły na winorośli" - zauważa Van Guilder Little. "Jest pełne aromatów i smaków jasnych czerwonych owoców". Doskonale komponuje się z deserami czekoladowymi i jagodowymi.