Roladki z krewetkami z chleba złocistego



Ten przepis jest ze mną od 19 lat. Zostałam poproszona o przygotowanie dania w ostatnim dniu zajęć kulinarnych w szkole średniej. W tamtym młodym wieku nie wiedziałam nic o gotowaniu, a co dopiero o wychodzeniu z przepisem. Tak więc ten przepis powstał dzięki uprzejmości mojej mamy. Przypomniałam sobie, że bardzo podobały mi się zajęcia z gotowania, ale zupełnie nie mam pojęcia, jak na nich wylądowałam (może mieliśmy opcję gotowania lub szycia?). W każdym razie, Janet, jeśli to czytasz, pamiętasz jeszcze? Pamiętam, że zrobiliśmy razem pierścień z batatów, bo byłaś moją partnerką. Myślę, że pomogłaś mi też ugotować to danie, bo pamiętam, że mieszałaś krewetki z curry w proszku? Popraw mnie, jeśli się mylę! To było wieki temu!

Przepis jest zamieszczony na Allrecipes.com. Zamieściłam ten przepis w 1999 roku, kiedy strona allrecipe.com została dopiero co uruchomiona. Otrzymałam bardzo negatywną recenzję w 2003 roku i mówiłam sobie, nie mogę uwierzyć, że ona mi to zepsuła. Daj spokój, kto będzie próbował przepisu z jedną gwiazdką, przynajmniej ja nie będę. Potem, niedawno dowiedziałam się, że dostałam kolejną recenzję i było to 5 gwiazdek!!! Jak szczęśliwy, że mnie i kudo do niego, aby dać ten jeden przepis gwiazda spróbować i kochał go! Więc, wzywając wszystkich czytelników, jeśli próbowałeś tego przepisu i kochałeś go i jest członkiem allrecipe.com, PLEASEEEE idź i daj mi dobrą recenzję, ok? Preferably 4 gwiazdki i powyżej lah....hahaha....show trochę miłości lub wsparcia dla mnie leh. *taka gruba twarz*

Ok, zadałam sobie trud, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku. Ten przepis jest bardzo łatwy i powinieneś mieć wszystkie składniki w domu. Zrobiłam go ponownie, ponieważ chcę zamieścić zdjęcie na Allrecipe z zamiarem zachęcenia lub uwiedzenia więcej osób, aby spróbowały :P Proszę, przejdź do Allrecipes po pełny przepis.

Kliknij dalej, aby zobaczyć zdjęcia krok po kroku:







Składniki:


  • 10 obranych z łusek i pozbawionych skórek krewetek
  • 5 kromek białego chleba, przekrojone na pół
  • 1/2 cebuli, cienko pokrojonej
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko, ubite




Krewetki marynowane z curry w proszku i pokrojoną cebulą, biały chleb, 1 ubite jajko.


Odetnij brązową część chleba.


Rozwałkuj chleb na płasko za pomocą wałka.


Przekroić na pół.


Połóż krewetki z wystającym ogonem i nałóż cebulę.


Posmaruj wierzchnią stronę chleba roztrzepanym jajkiem.


Zwinąć w rulon.


Gotowe do smażenia w gorącym oleju. Smażyć na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym.


Tada! Gotowy produkt! Bardzo prezentująca się przystawka lub przekąska!

Czy przekonałam Cię już do spróbowania? ;)