Siew Mai II (Pierogi z wieprzowiną II) & Nagroda
Muszę zrobić sobie przerwę w publikowaniu moich wypieków na CNY, żeby opublikować ten wpis i przekazać tę piękną nagrodę koleżankom blogerkom :)
Zrobiłam siew mai ponownie w zeszłym tygodniu, tym razem korzystając z sugestii Nilmandry, aby dodać groszek na wierzch każdego siew mai. Jak to było? Wygląda ładniej, prawda? Tym razem nie miałam kolendry, więc zrobiłam to bez niej. Stwierdziłam, że siew mai było bardziej aromatyczne z dodaną posiekaną kolendrą. Tak czy inaczej, nadal smakowało dobrze. A tak przy okazji, Evy pomogła mi położyć groszek na wierzchu każdego siew mai. Jest w tym wieku, że chce pomagać w kuchni.
Składniki:
(A)1/2 funta mielonej wieprzowiny8 dużych krewetek, mielone1 łyżka soku z imbiru lub 1 łyżka mielonego imbiru1 zielona cebula, posiekana2 ząbki czosnku, mielone1 łyżka oleju sezamowego1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki cukru
Szczypta białego pieprzu (B) 1/4 filiżanki mielonej marchewki do dekoracjiSome mrożony zielony groszek do dekoracjiRoundwontan wrappers, jak trzebaMethod
:
1. Dodaj (A) w misce i mieszać w jednym kierunku, aż mieszane.
2. Weź kawałek okrągłej skórki wontan i umieść sporą ilość nadzienia na środku, przytrzymaj skórkę w górę, aby przykryć nadzienie. Udekoruj wierzch kilkoma mielonymi marchewkami i umieść zielony groszek w środku (opcjonalnie). Dokończyć resztę siew mai.
3. Gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 15 minut, używając bambusowego parowaru lub jakiegokolwiek parowaru, który posiadasz. Podawaj z chili w oleju.
~Forever Friends Ball~ Dostałam
tę piłkę Forever Friends Ball i nagrody The Spreader of Love od Retno w Kedai Hamburg. A ponieważ mam już nagrodę Rozsiewacza Miłości, zamierzam odebrać tylko tę nagrodę Forever Friends. Dziękuję Retno za to, że o mnie pomyślała i przekazała mi te nagrody.To bardzo miłe z Twojej strony i naprawdę to doceniam :)
Teraz chciałabym przekazać je dalej:
V's East Meets West KitchenDaphne-
More than Words
Daily Affairs
Beachlover's Kitchen
Baking Fiends Unite!
Tigerfish - Teczcape
Edith's Precious MomentsJadepearl
's Play-Play in the KitchenBig
Boys KitchenCocoa-Masakan
IstimewaThe
Art and Science of FoodRainbows
Zrobiłam siew mai ponownie w zeszłym tygodniu, tym razem korzystając z sugestii Nilmandry, aby dodać groszek na wierzch każdego siew mai. Jak to było? Wygląda ładniej, prawda? Tym razem nie miałam kolendry, więc zrobiłam to bez niej. Stwierdziłam, że siew mai było bardziej aromatyczne z dodaną posiekaną kolendrą. Tak czy inaczej, nadal smakowało dobrze. A tak przy okazji, Evy pomogła mi położyć groszek na wierzchu każdego siew mai. Jest w tym wieku, że chce pomagać w kuchni.
Składniki:
(A)1/2 funta mielonej wieprzowiny8 dużych krewetek, mielone1 łyżka soku z imbiru lub 1 łyżka mielonego imbiru1 zielona cebula, posiekana2 ząbki czosnku, mielone1 łyżka oleju sezamowego1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki cukru
Szczypta białego pieprzu (B) 1/4 filiżanki mielonej marchewki do dekoracjiSome mrożony zielony groszek do dekoracjiRoundwontan wrappers, jak trzebaMethod
:
1. Dodaj (A) w misce i mieszać w jednym kierunku, aż mieszane.
2. Weź kawałek okrągłej skórki wontan i umieść sporą ilość nadzienia na środku, przytrzymaj skórkę w górę, aby przykryć nadzienie. Udekoruj wierzch kilkoma mielonymi marchewkami i umieść zielony groszek w środku (opcjonalnie). Dokończyć resztę siew mai.
3. Gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 15 minut, używając bambusowego parowaru lub jakiegokolwiek parowaru, który posiadasz. Podawaj z chili w oleju.
~Forever Friends Ball~ Dostałam
tę piłkę Forever Friends Ball i nagrody The Spreader of Love od Retno w Kedai Hamburg. A ponieważ mam już nagrodę Rozsiewacza Miłości, zamierzam odebrać tylko tę nagrodę Forever Friends. Dziękuję Retno za to, że o mnie pomyślała i przekazała mi te nagrody.To bardzo miłe z Twojej strony i naprawdę to doceniam :)
Teraz chciałabym przekazać je dalej:
V's East Meets West KitchenDaphne-
More than Words
Daily Affairs
Beachlover's Kitchen
Baking Fiends Unite!
Tigerfish - Teczcape
Edith's Precious MomentsJadepearl
's Play-Play in the KitchenBig
Boys KitchenCocoa-Masakan
IstimewaThe
Art and Science of FoodRainbows