Ciasto maślane z kwaśną śmietaną
Wypróbowałam nowy przepis na ciasto maślane z użyciem kwaśnej śmietany. Czytałam wiele opinii, że to ciasto jest wilgotne i pyszne. Zmodyfikowałam go na podstawie oryginalnego przepisu, który znalazłam na allrecipes.com.
Werdykt: Jest rzeczywiście wilgotne i pyszne.
Składniki:
(A)
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
(B)
1 szklanka masła (lub 2 laski), zmiękczone
2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
1 filiżanka kwaśnej śmietany (8 oz)
2 uncje (56.5g) Ghirardelli 60% kakao gorzka czekolada do pieczeniaDaje
1 9-calowy bundt pan
Metoda:
1. Rozgrzać piekarnik do 325'F (165'C). Natłuścić i oprószyć mąką 9-calową formę do pieczenia bundt. Przesiać razem (A) do miski, odstawić na bok.
2. W dużej misce, krem razem (B), aż jasne i puszyste. Dodawać jajka po jednym na raz, dobrze ubijając przy każdym dodaniu, następnie wmieszać wanilię. Dodawać mąkę na przemian z kwaśną śmietaną, dobrze ubijając.
3. Połamać tabliczkę czekolady na kawałki. Podgrzewać w mikrofalówce przez 1 minutę, aż się roztopi. Wymieszaj, aby wymieszać.
4. Odmierz 1/3 ciasta do miski, wlej rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
5. Rozłóż połowę białego ciasta w bundt pan, wygładź wierzch i rozprowadź ciasto czekoladowe na wierzchu, wygładź wierzch, a na koniec wylej pozostałe białe ciasto na warstwę czekoladową. Wygładzić wierzch. Możesz użyć wykałaczki do zrobienia efektu marmuru na torcie lub pominąć ten krok. Ja tego nie zrobiłam i mój wyszedł marmurkowy.
6. Piecz przez 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Ostudzić w patelni przez 10 minut, a następnie odwrócić, aby całkowicie ostygła na stojaku z drutu.
Werdykt: Jest rzeczywiście wilgotne i pyszne.
Składniki:
(A)
2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
(B)
1 szklanka masła (lub 2 laski), zmiękczone
2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
1 filiżanka kwaśnej śmietany (8 oz)
2 uncje (56.5g) Ghirardelli 60% kakao gorzka czekolada do pieczeniaDaje
1 9-calowy bundt pan
Metoda:
1. Rozgrzać piekarnik do 325'F (165'C). Natłuścić i oprószyć mąką 9-calową formę do pieczenia bundt. Przesiać razem (A) do miski, odstawić na bok.
2. W dużej misce, krem razem (B), aż jasne i puszyste. Dodawać jajka po jednym na raz, dobrze ubijając przy każdym dodaniu, następnie wmieszać wanilię. Dodawać mąkę na przemian z kwaśną śmietaną, dobrze ubijając.
3. Połamać tabliczkę czekolady na kawałki. Podgrzewać w mikrofalówce przez 1 minutę, aż się roztopi. Wymieszaj, aby wymieszać.
4. Odmierz 1/3 ciasta do miski, wlej rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszaj.
5. Rozłóż połowę białego ciasta w bundt pan, wygładź wierzch i rozprowadź ciasto czekoladowe na wierzchu, wygładź wierzch, a na koniec wylej pozostałe białe ciasto na warstwę czekoladową. Wygładzić wierzch. Możesz użyć wykałaczki do zrobienia efektu marmuru na torcie lub pominąć ten krok. Ja tego nie zrobiłam i mój wyszedł marmurkowy.
6. Piecz przez 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Ostudzić w patelni przez 10 minut, a następnie odwrócić, aby całkowicie ostygła na stojaku z drutu.