Pandan Kuih Bahulu (lub Kuih Bahlu)

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Kupiłem lekką, nieprzywierającą patelnię do kuih bahlu podczas mojej ostatniej podróży po Malezji. Nie była to tradycyjna, ciężka patelnia kuih bahlu, ponieważ z pewnością nie chciałabym jej nosić. Ponieważ dostałam tę patelnię, chciałam ją przetestować i znalazłam przepis na kuih bahlu na stronie Rainbows. Do mojego dodałam pastę z pandanu, bo byłam ciekawa jak będzie smakować. W mojej pierwszej partii, spryskałam patelnię masłem w sprayu i cały wzór zniknął. Dostałam więc nauczkę. Nie spryskałam drugiej partii i powyżej było to, co dostałam. Wzór nie był tak wyraźny, ponieważ wgłębienie w patelni nie było głębokie w porównaniu z tradycyjną formą.

Ponieważ od wieków nie jadłam żadnego kupnego kuih bahlu ani żadnego kuih bahlu zrobionego przy użyciu foremek, nie mogłam powiedzieć jak to było. Dlatego celowo zrobiłam go, aby przynieść do domu przyjaciół i pozwolić im być sędziami. Według męża jest lepszy niż ten kupiony w sklepie i był całkiem dobry, powiedział, że ten kupiony w sklepie był naprawdę suchy. Według żony, to nadal jest trochę suche w porównaniu do tego, który zrobił jej MIL. Wydawało mi się, że jest trochę gumowaty. Jak to ma smakować?

Aktualizacja: Poszperałam trochę w sieci i tekstura kuih bahulu ma być sucha, chrupiąca na zewnątrz i lekko gąbczasta w środku i najlepiej jeść ją z kawą/herbatą ze względu na jej suchą konsystencję.




Składniki: [Przepis z Rainbow]

3 duże jajka175 g cukru rycynowego1/2 łyżka. esencja waniliowa175g mąki1/4 łyżki wodorowęglanu sodyPoczątkowo
przesiałam mąkę z wodorowęglanem sody i odstawiłam na bok. Następnie ubijam jajka elektryczną ubijaczką na pianę. Cukier dodaję powoli, jednocześnie ubijając jajka, aż masa będzie blada i gęsta. Następnie dodaję esencjęwaniliową i delikatnie w 3 do 4 partiach wsypuję mąkę. Nie przesadzaj z mieszaniem. Następnie używam łyżki do napełniania ciasta w lekko natłuszczonych foremkach kuih bahulu. Wypełnij do poziomu powierzchni.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 12 - 15 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij bahulu z foremek i ostudź na stojaku przed schowaniem do pojemnika.