Najlepsze ekspresy do kawy Pour-Over i ustawienia, według baristy
Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!
Jeśli chodzi o parzenie kawy metodą zalewania, właściwy zestaw jest wszystkim. Zaparzenie idealnej filiżanki wymaga ekspresu do kawy typu pour-over (czasami nazywanego ręcznym dripem), czajnika do parzenia kawy typu pour-over oraz wagi do mierzenia zawsze ważnego stosunku ziaren kawy do wody. Oczywiście, potrzebujesz więcej sprzętu niż do parzenia kawy za pomocą prasy francuskiej lub strączków, ale twoja dbałość o szczegóły zostanie nagrodzona po pierwszym łyku.
Aby dowiedzieć się więcej na temat tego skomplikowanego sposobu parzenia kawy, poprosiliśmy Erikę Vonie, wielokrotnie nagradzaną baristkę i dyrektora ds. kawy w Trade, specjalistycznym sklepie z kawą online, o podzielenie się informacjami na temat najlepszych ekspresów do kawy typu pour-over i ich konfiguracji. Vonie powiedziała MyDomaine, że parzenie kawy za pomocą przelewu oznacza, że napar jest całkowicie dostosowany do Twoich osobistych preferencji.
W związku z tym, Vonie dzieli się z nami najlepszymi ekspresami i urządzeniami do parzenia kawy metodą "pour-over", a także trzema specjalnymi kawami, których warto spróbować. Przygotuj się na parzenie kawy metodą "pour-over" jak Twój ulubiony barista.
Moccamaster firmy Technivorm jest moim ulubionym automatycznym ekspresem do kawy" - wyznaje Vonie. "Jest wytrzymały, elegancki i łatwy w użyciu. "Jest zbudowany tak, aby przetrwać całe życie, a jego szybkość i konsystencja są najlepsze ze wszystkich automatycznych ekspresów do kawy, z jakimi kiedykolwiek pracowałam".
"Chemex to jedyny zaparzacz, który można znaleźć w MoMa, i jest równie funkcjonalny, co piękny" - zauważa Vonie. "Jego unikalne filtry pomagają wychwytywać niepożądane oleje i tłuszcze z naparu, aby zostawić Cię z czystą, słodką i pyszną filiżanką kawy", wyjaśnia. "Większy rozmiar pozwala na robienie większych partii, co oznacza, że możesz go wywalić na brunch z przyjaciółmi".
Ten wykonany ze stali nierdzewnej, łatwy w czyszczeniu i nie do złamania pour-over jest jednym z ulubionych narzędzi Vonie. "Unikalna konstrukcja z płaskim dnem sprawia, że łatwo jest uzyskać równomierną ekstrakcję bez skomplikowanej techniki," wyjaśnia. "Uzyskuje się spójne i pyszne rezultaty z praktycznie każdym poziomem palenia lub stylem kawy".
"Jeśli chodzi o czajniki, absolutnie uwielbiam linię Hario" - wyznaje Vonie. "Wylewka z gęsią szyjką w tym czajniku jest tak opływowa i delikatnie piękna," zauważa. "Precyzja w szybkości i umiejscowieniu nalewania jest niezastąpiona i pomaga mi dopracować każde parzenie".
"Waga jest ważnym i często pomijanym elementem domowego systemu piwowarskiego," twierdzi Vonie. "Waga Hario Drip Station pełni podwójną funkcję, ponieważ posiada timer wbudowany w interfejs wagi", wyjaśnia. "W ten sposób można łatwo odmierzać czas przelewania bez konieczności stosowania dodatkowego sprzętu".
"Dla miłośników zimnego piwa tam, to nie może być lepiej niż Hario Mizudashi", mówi Vonie. "Uwielbiam jego elegancki design i to, jak łatwo mieści się w mojej lodówce lub na blacie, nie zajmując zbyt wiele miejsca", wyjaśnia. "Sprzątanie jest prawie tak łatwe, jak parzenie samej kawy, co jest przydatne, gdy pracujesz z zimnym naparem".
"Posiadanie młynka jest ważne, aby upewnić się, że kawa jest mielona równomiernie i konsekwentnie," mówi Vonie. "Młynek Baratza Encore eliminuje wiele zgadywania z równania, dzięki sugerowanym ustawieniom dla każdej metody parzenia" - poleca. "Używam dokładnie tego samego młynka w mojej domowej konfiguracji".
Kiedy masz już przygotowany swój zestaw do parzenia w systemie pour-over, jedyną rzeczą, której brakuje jest kawa. "Kiedy mam ochotę na coś lżej palonego, o niekonwencjonalnym, herbacianym lub soczystym smaku, sięgam po Etiopię, zwłaszcza, że właśnie teraz trwa sezon na etiopskie kawy i smakują one wyjątkowo świeżo" - mówi Vonie.
"Kiedy mam ochotę na coś bardziej klasycznego, co przywołuje nostalgię lub coś, co lubię nazywać 'kawą na deszczowy dzień', sięgam po mieszanki, które mnie do tego przywodzą" - mówi Vonie. "Naprawdę uwielbiam Revelator's Misfit".
"Kiedy chcę czegoś, co rzuca mi wyzwanie, by stworzyć doskonały przepis o złożonym smaku, sięgam po wschodnioafrykańskie kawy Single Origins" - zdradza Vonie. "W tej chwili, AKA Coffee's Rwanda Kanzu #13 jest naprawdę knocking moje skarpetki off".