Jak zrobić mielone mięso od podstaw

Postanowiłam napisać ten post, aby moje córki wiedziały, że tak naprawdę bardzo łatwo jest zrobić własne mięso mielone w domu. Myślę, że jeśli im nie pokażę, nie będą wiedziały, kiedy dorosną. Zauważyłam, że wiele osób wie tylko, jak kupić mielone mięso w supermarkecie i naprawdę nie ma pojęcia, jak zrobić je w domu. Tak więc, jeśli nie masz pojęcia wcześniej, po przeczytaniu mojego postu, będziesz wiedział! :D Oczywiście nauczyłam się tego od mojej mamy, kiedy byłam mała, pomagałam jej robić mielone w jej kuchni.


Najpierw potrzebny będzie ostry chiński tasak. A potem oczywiście mielone mięso do wyboru, wieprzowina, wołowina, kurczak itp. Trzeba będzie pokroić mięso na małe kawałki, a następnie użyć tasaka do siekania na nim. Po prostu posiekaj mięso, odwróć je i znowu posiekaj, odwróć mięso i znowu posiekaj, aż do momentu, gdy przepracujesz wszystkie mięśnie. W dawnych czasach rzeźnik używał dwóch dużych tasaków do siekania mięsa mielonego dla swoich klientów. To jest naprawdę dobre ćwiczenie dla każdego, kto chce spróbować. Haha...


Moja mielona wieprzowina jest gotowa po wielokrotnym przewracaniu mięsa i siekaniu. Teraz jest gotowa do doprawienia na moją zupę makaronową z kulek wieprzowych później.


Podawanie moich domowych kulek wieprzowych z makaronem szklanym (tang hoon) zupa!


Kto chce spróbować moich kulek wieprzowych z tajskim chili? :P

Gotowałem mój rosół z 2 kurczakami podudzia, 1 pieczoną kurczak jamą, 1/4 filiżanki żółta fasola, krewetki skorupy które ratowałem, suszyć chińskie grzyby łodygi (ratowałem to dla rosołu robić zbyt), 1 cała duża żółta cebula i 3 marchewki stąd mój rosół obracał out bardzo słodki i smakowity.