Przewodnik Kuih Bangkit krok po kroku

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Nie wiedziałam, że tak wiele osób ma problem z upieczeniem kuih bangkit. Postanowiłam więc zrobić mój ponownie z obrazkowym przewodnikiem krok po kroku. Podążałam za moim przepisem do T i nie miałam żadnych problemów. Nie trzeba było dodawać więcej mąki czy mleka kokosowego. A wszystko to zrobiłam w dokładnie 15 minut (czas pieczenia). Tylko te z formy muszelkowej potrzebowały 20 minut.

Przepis na kuih bangkit znajdziesz tutaj.


Umieść mąkę z tapioki na ręczniku papierowym, w misce do mikrofalówki i podgrzewaj przez 1 minutę, mieszając. Odstawić na bok i pozostawić do ostygnięcia.


Odmierzyłam wszystkie składniki gotowe przed dodaniem do mąki. Włożyłam żółtko do roztopionego masła i szybko wymieszałam przed dodaniem do mąki.


To jest gęste mleko kokosowe, którego użyłam. Jest to śmietanka kokosowa, bardzo aromatyczna i droższa, ale nic nie przebije tej marki. Moja kuchnia tak ładnie pachniała podczas pieczenia kuih bangkit.


Tak wygląda ciasto po wyrobieniu.


Rozwałkuj na lekko oprószonej mąką powierzchni do takiej grubości, jaką lubisz. Oprósz mąką również wałek.


Zanurz kuter w mące, a następnie wyciąć go, dać mu skręcić i pop go na górze wyłożonej papierem pergaminowym blachy cookie.


W ten sposób.


Piec w nagrzanym do 350 stopni piekarniku przez 15 minut.


Ostudzić na drucianym stojaku.


Zrobiłam 4 morskie muszle, jedną z nich z formy do eksperymentów (po lewej). Te są grubsze, potrzebują 20 minut pieczenia.


Rozgryzłam jedną na pół, próbując pokazać Wam jak wygląda wnętrze. Szkoda, że mój aparat nie może zrobić zbyt dużego zbliżenia i to jest najlepsze co mogę zrobić.


Pamiętajcie, żeby wyłożyć blachę papierem pergaminowym, jeśli nie, otrzymacie coś takiego. Kuih bangkit będzie się przyklejać i nie będzie sposobu, aby go wyjąć bez uszkodzeń. Zobacz, ile kosztowało mnie moje lenistwo! Haha...

Mam nadzieję, że te zdjęcia pomogą! Żeby mój cały poranek spędzony na robieniu tego nie był zmarnowany. *whoosh*