Ciasto maślane z serem śmietankowym i owocami mieszanymi

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Mam w domu butelkę Brandy, więc myślę o nasączeniu jej mieszanką owoców i zrobieniu z niej ciasta owocowego. Ale nigdy wcześniej nie robiłam ciasta z owocami i chociaż lubię amerykańską wersję gęstego ciasta z owocami z małą ilością mąki, to jednak wolę wersję azjatycką z większą ilością mąki i mniejszą ilością owoców.



Moje mieszane owoce moczyły się w Brandy gotowe do użycia. Moczyłam je przez ponad dwa miesiące. Teraz szukam przepisu, który mogłabym wypróbować. Ponieważ nie zamierzam robić tradycyjnego ciasta, zdecydowałam się wypróbować Lucy's cream cheese mixed fruit butter cake. Przepis można znaleźć na jej blogu w archiwum z października 2006.


To są te ładniejsze garstki z mojego produktu końcowego. Reszta przykleiła się do patelni i wyszła połamana :( Tak więc, proszę obficie natłuścić i oprószyć mąką, jeśli chcecie spróbować.
To ciasto jest bardzo miękkie, słodkie i wilgotne. Ponieważ użyłam dużo brandy (1 szklanka) do nasączenia zmiksowanych owoców, moje ciasto smakowało brandy, a jeśli spożyje się jej za dużo, można dostać zawrotów głowy. Myślę, że powinnam zmienić nazwę na Ciasto Brandy. LOL!
Dla wygody, zamieściłam przepis Lucy tutaj:
Składniki:
125 gm. Masło125 gm. serek śmietankowy185 gm. cukier rycynowy (prawdopodobnie trzeba będzie zmniejszyć ilość cukru do 150 gm. lub mniej)3 jajka (rozmiar B)200 gm. Mąka tortowa, przesiana razem z1 łyżką proszku do pieczenia 150 gm. Owoce mieszane - namoczone na noc z 2 łyżkami Rumu/brandy/Kirschu50 gm. posiekane orzechy włoskie5 szt. zielonych wiśni - pokrojonych w kostkę
Metoda:
(1) Masło, serek śmietankowy i cukier zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji.(2) Dodawać po jednym jajku, ubijać po każdym dodaniu, aby zapobiec zsiadaniu się mleka. (3) Wymieszać 2 łyżki mąki z mieszanką owoców, aby zapobiec zapadaniu się owoców.(4) Wsypać przesianą mąkę, następnie dodać zmiksowane owoce, zielone wiśnie i orzechy włoskie.(5) Ciasto wlać do kwadratowej formy 7" i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175C przez około 45 minut lub do momentu upieczenia.(6) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na drucianym stojaku.