Jak pokroić kantalupę w 6 krokach

Wiedza o tym, jak kroić kantalupę, może na pierwszy rzut oka wydawać się trudnym zadaniem, ale nagrody są tego warte. Istnieje wiele powodów, dla których warto pokroić ten owoc, w tym duża dawka witamin A, C i K. Ale być może najlepszym powodem jest jego orzeźwiająco słodki, zaskakująco uniwersalny smak, który jest szczególnie pyszny latem. Kantalupa pojawia się nawet w niektórych z naszych ulubionych nowych koktajli, takich jak mrożona margarita z kantalupy. Ale zanim będziesz mógł doświadczyć wszystkiego, co ten pyszny owoc ma do zaoferowania, musisz wiedzieć, jak prawidłowo go pokroić.

Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak pokroić kantalupę w sześciu prostych krokach.

1. Zbierz przybory

Aby prawidłowo pokroić kantalupę, będziesz potrzebować czystej, płaskiej powierzchni (np. deski do krojenia) i wysokiej jakości noża. Chociaż każdy ostry nóż powinien poradzić sobie z tym zadaniem, możesz zdecydować się na nóż ząbkowany, który z łatwością przetnie twardą skórkę kantalupa. Przyda się również duża metalowa łyżka, którą można wykorzystać do usunięcia miąższu i nasion.

2. Odetnij górę i dół

Upewnij się, że kantalupa jest ułożona bezpiecznie na boku, mocno naciskając na nią dłonią niedominującej ręki. Odetnij około jednego cala od góry i od dołu, starając się zachować równoległość cięć.

3. Pokrój na pół

Po usunięciu górnej i dolnej części, następnym krokiem jest podział i podbicie. Umieść kantalupę pionowo na jej górnym lub dolnym (teraz płaskim) końcu i pokrój równo w dół przez środek.

4. Wydłubać nasiona

W centrum kantalupa jest miękki, pulchny obszar, gdzie znajdują się nasiona. Używając łyżki, delikatnie wydłub tę część owocu z obu połówek.

5. Pokrój połówki na ćwiartki

Gdy zostanie Ci tylko owoc i skórka, połóż każdą połówkę kantalupy do góry nogami na desce do krojenia. Ostrożnie przekrój te części na pół, tworząc ćwiartki.

6. Pokrój na kawałki

Pracując nad jedną ćwiartką na raz, umieść każdy klin kantalupa twarzą do góry i zrób pionowe plastry w odległości około jednego cala od siebie, zatrzymując nóż tuż przed zetknięciem się ze skórką. Następnie ostrożnie wsuń nóż pomiędzy owoc a wnętrze skórki, uwalniając kantalupę na zgrabne, pojedyncze kawałki. Gdy opanujesz tę technikę krojenia, wypróbuj przepis na pyszną kantalupę z prosciutto.