Bak Kua

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Yeahhh, w końcu zrobiłam bak kua Tazz. Jej przepis można znaleźć tutaj. Zajęło mi to trochę czasu, ale cieszę się, że to zrobiłam. Postępowałam zgodnie z oryginalnym przepisem podanym na jej blogu. Moje piekłam w piecu konwekcyjnym.

Zrobiłam tylko 1/2 funta mielonej wieprzowiny, żeby ją przetestować. Rezultat był przepyszny. Nawet moja córka ciągle prosiła o dokładkę. Zdecydowanie palce lizać dobry i die die musi spróbować przepis. Co więcej, jest bardzo łatwy do zrobienia!

Zjedz go samego lub włóż do hawajskiej słodkiej bułki na śniadanie lub przekąskę, mniam! Na pewno zrobię więcej następnym razem, ale najpierw muszę kupić papier pergaminowy, już go nie mam.

Ewa powiedziała, że można je przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni w plastikowym pojemniku. Dzięki Ewa!!! :)



自製豬肉乾

Składniki:
1 lb. mięsa mielonego, z kilkoma tłuszczami
1-1/2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina do gotowania
1/2 szklanki cukruMetoda


:

Mięso mielone włożyć do dużej miski. Dodaj przyprawy. Użyj pałeczek i mieszaj w jednym kierunku, aż mięso mielone stanie się kleiste.

Połóż kleiste mięso mielone na papierze *parchment. Przykryj dużą folią spożywczą (myślę, że plastikowa folia jest lepsza) i użyj wałka do rozwałkowania mięsa mielonego na grubość 2 mm. (*Nie używaj folii aluminiowej, bo się przyklei!).

Połóż papier pergaminowy z mięsem mielonym na blasze do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 125 stopni Celsjusza (250'F) przez 20 minut. **Po tym czasie, zwiększ temperaturę do 180 stopni Celsjusza (350'F) i piecz przez około 20-30 minut. Obserwuj uważnie, ponieważ na tym etapie łatwo się przypala.

Ostudzić i pokroić na kawałki.