Tau Sar Beng

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Zrobiłem to w ostatni weekend używając tthksy przepis z kitchencapers.net. Było bardzo dobre. Zauważ, że będzie dodatkowe nadzienie resztki, po prostu zamrozić go do przyszłego użytku.

Przepis dzięki uprzejmości tthksy:

Ciasto A
230 g mąki
130 g oleju

Ciasto B
460 g mąki
250 g oleju
180 g wody
1 łyżka octu

Nadzienie (rodzaj słonego cząbru)
180 g oleju
10 - 15 szalotek - cienko pokrojonych
300 g cukru
3 łyżki soli
3 łyżeczki białego pieprzu
600 g fasoli mung

Metoda

1. Namoczyć fasolę przez co najmniej 2 godziny, ugotować na parze i rozgnieść.
2. Dodaj cukier, sól i biały pieprz do puree z fasoli.
3. Rozgrzać olej, smażyć szalotki do uzyskania brązowego koloru i aromatu.
4. Wlej mieszankę fasolową. Smażyć, aż masa będzie sucha i będzie można z niej uformować kulę. Podzielić nadzienie na 100 kawałków.
5. Wymieszać A, podzielić na 100 kawałków.
6. Mix B, podziel na 100 kawałków
7. Owinąć B wokół A. Spłaszczyć i zwinąć w rulon szwajcarski. Ponownie spłaszczyć i zwinąć w rulonik.
8. Spłaszcz i zawiń w niego nadzienie.
9. Posmarować jajkiem, posypać ziarnami sezamu.
10. Piec w nagrzanym do 350 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

To jest modyfikacja od Florence,
Zrobiła połowę porcji przepisu i dostała 40 kawałków.

Ciasto A = 4g lub nieco mniej niż 1/2 łyżki
Ciasto B = 12g Nadzienie = 16g
W cieście A zmniejszono ilość oleju z 130g do 115g (łatwiejsze w obsłudze).
W cieście B zredukowano ilość oleju z 250g do 220g.

Skórka jej ciasta jest cienka, ale jeśli lubisz grubszą skórkę, możesz spróbować 5g ciasta A z 15g ciasta B i 15g - 16g nadzienia. Nie dokonała żadnych zmian w nadzieniu i jest ono bardzo smaczne.

Piec przez 20 minut w 175C na środkowej półce, a następnie 10 minut w 200C na górnej półce, aby uzyskać ładny złoty kolor. ** To jest tylko dla jej piekarnika. Proszę sprawdzić temperaturę swojego piekarnika. **