Pełnoziarniste Spaghetti Aglio e Olio


Po raz pierwszy zostałem zapoznany z Aglio e Olio przez Rainbows. Aglio oznacza czosnek, a Olio oznacza oliwę w języku włoskim i powiedziała, że jest to jeden z łatwych do przygotowania makaronów. Rzeczywiście miała rację, i każdy łatwy przepis chciałam wypróbować. A ja zostałem wprowadzony do makaronu pełnoziarnistego przez oglądanie Racheal Ray. Wszystko, co jest pełnoziarniste i pszenne jest dla mnie dobre, ponieważ jest to zdrowszy wybór. Więc, celowo szukałem makaronu pełnoziarnistego, aby spróbować, jeśli jest dobry to następnym razem będę po prostu trzymać się makaronu pełnoziarnistego, chyba że inny jest na sprzedaż za cenę, której nie mogłem odmówić. Ostatnio kupiłam piękne pomidory winogronowe i pomyślałam, że dlaczego by nie dodać ich do makaronu. Ponieważ nie byłam przyzwyczajona do jedzenia zwykłego makaronu, wyjęłam kilka przegrzebków morskich i przekroiłam je na pół.Werdykt: Bardzo lubię makaron pełnoziarnisty. Nie był twardy, jak to czytałam. Jest tak samo al dente jak biały makaron. I to sprawia, że czuję się zdrowszy jedząc go. Jeśli chodzi o aglio e olio, stwierdziłam, że jest trochę zwykły, potrzebowałam dodatkowej porcji soli, aby wydobyć jego smak. Będąc prawdziwą Azjatką, dodałam nawet trochę oleju sezamowego :P Oto moja wersja:


Składniki:
1 małe pudełko pełnoziarnistego spaghetti8 przegrzebków morskich, przepołowionych i doprawionych pieprzem cytrynowymOliwa z oliwek extra-virginDużo posiekanego czosnku (~5 ząbków)1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki1/2 szklanki pomidorów winogronowych, połówkiSól i czarny pieprz do smakuKoreański olej sezamowy
Metoda:
1. Ugotować spaghetti zgodnie z instrukcją w opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.
2. Rozgrzej patelnię z odrobiną EVOO i usmaż przegrzebki, aż się ugotują. Wyłóż na talerz i odłóż na bok.
3. Rozgrzać EVOO i dodać czosnek. Smażyć do uzyskania złotego koloru i dodać pokruszoną czerwoną paprykę i pomidory winogronowe. Dobrze wymieszać i wyłączyć ogień. Dodaj spaghetti i przegrzebki (wraz z sokiem). Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i odrobiną oleju sezamowego.

Zgłaszam ten post do Presto Pasta Nights na ten tydzień.