Gumbo z owoców morza

Zostało mi trochę bratków z 4 lipca z BBQ, więc pomyślałam, że zrobię z nich gumbo. To jest mój pierwszy raz, kiedy robię gumbo i użyłam przepisu Pauli Deen na Savannah Seafood Gumbo. Ma dobre recenzje i mam większość składników, więc spróbowałam.



To jest połowa przepisu Pauli Deen, ponieważ jest nas tylko dwoje. Nadal yPole 4 porcje.

Składniki:

1/8 filiżanki oleju
3 łyżki mąki uniwersalnej
(A)
1 filiżanka cebuli, posiekana
1/2 filiżanki zielonej papryki, posiekanej (ja użyłam czerwonej)
1/2 filiżanki selera, pokrojonego w kostkę (nie miałam tego)
2 duże ząbki czosnku, zmielone
(B)
2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 łyżeczki Baza z kurczaka (użyłem granulek z kurczaka)
(C)
1 1/2 szklanki wody
1 liść laurowy
3/4 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/6 filiżanki suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka Przyprawy Domowej {składała się z 1 filiżanki soli + 1/4 filiżanki czarnego pieprzu + 1/4 filiżanki czosnku w proszku}. ( ja po prostu posypałem trochę soli, czarnego pieprzu i czosnku w proszku)
1 łyżka sosu worcestershire
1/2 puszki (14,5 uncji) pomidorów w kostce lub 1 filiżanka świeżych pomidorów w kostce
(D)
2 filiżanki pokrojonej w plasterki świeżej kiełbasy Cajun-Style, pokrojonej na 1/2-calowe kawałki (ja użyłem brats)
2 filiżanki pokrojonej okry (świeżej lub mrożonej)
(E)
1 filiżanka ostryg i płynu (pominąłem to)
1/4 funta mięsa krabowego (pominąłem to)
3/4 funta świeżych, obranych krewetek
1 1/2 filiżanki przegrzebków laurowych

File w proszku (do zagęszczania) (pominąłem to)

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku, połącz olej i mąkę. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż zasmażka zbrązowieje do koloru jasnoczekoladowego.

2. Dodaj (A), smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Powoli dodać (B), mieszając w trakcie. Dodać (C).

3. Dodaj (D). Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny (ja gotuję na wolnym ogniu przez 1 godzinę, ale jeśli są to owoce morza, wystarczy 30-45 minut, aby okra nadal była w kawałkach), mieszając od czasu do czasu .Dodać (E). Gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 15 minut. Podawać na gorącym ryżu.

4. Posyp proszkiem pilnik na indywidualnej misce, wymieszaj przed podaniem (uznaj to za zbędne, ponieważ było wystarczająco gęste).

Moja uwaga:

To jest właściwie bardzo dobry przepis, całkiem smaczny. Ale następnym razem pominę kiełbasę i dodam piersi z kurczaka zamiast niej. Bez ostryg, bo mąż nie chce ich tknąć. Zastąpię przyprawę House przyprawą Old Bay. Więcej okry też by się przydało, bo uwielbiam warzywa. Zdecydowanie zrobiłabym to ponownie.