Kraby z chili
Wierzcie lub nie, ale nigdy wcześniej nie jadłam krabów z chilli, dopóki nie przyjechałam do Stanów Zjednoczonych. Nie wiedziałam nawet, że to danie jest tak popularne w Singapurze, dopóki mój singapurski przyjaciel nie ugotował i nie zaserwował nam tego dania. Mój mąż zakochał się w tym daniu po tym, jak go spróbował. I w końcu ugotowałam je dla niego w Nowy Rok :)
Zaadaptowałam ten przepis na kraby z chilli od Elaine (YongOne z KC). Ja swój zrobiłam z mrożonych krabów i gotowej wietnamskiej pasty chilli-czosnkowej, która jest łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych.
Składniki:
-2 duże Kraby Dungenous, około 2,5 funta. Dostałem to wstępnie ugotowane i zamrożone. Jeśli możesz dostać świeże, użyj świeżych krabów.
(A)
-1 cała główka świeżego czosnku, obrana i posiekana (około 10 dużych ząbków).
-1 2 cale imbiru, obranego i posiekanego.
-1 żółta cebula, pokrojona w półpierścienie.
(B)
-4 Tbp. Pasta czosnkowa z chili w stylu wietnamskim
-2 łyżki proszku belacan
(C)
-3/4 filiżanki ketcup pomidorowy
-1/4 filiżanki + 1/8 filiżanki Lingham oryginalny sos chilli
-1 1/2 łyżeczki cukru
-Sól do smaku
Zagęszczanie:
2 łyżki skrobi kukurydzianej + trochę wody
2 jajka, ubite
woda
Przyozdabianie:
Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać duży wok z odrobiną oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodać cebulę (A). Smażyć aż cebula stanie się lekko brązowa.
2. Następnie dodać (B). Wymieszać. Dodać kraby i smażyć do wymieszania.
3. Dodać tyle wody, aby przykryła 2/3 krabów. Dodaj (C). Przykryj wok i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub aż kraby będą ugotowane lub gorące (jeśli używasz mrożonych).
4. Dodaj zagęstnik do sosu. Delikatnie wmieszać ubite jajka i wymieszać, aby dobrze się wymieszały i obtoczyły.
5. Udekoruj świeżą kolendrą na wierzchu. Ja zapomniałam kupić kolendry, więc posiekana cebula szalotka jest moim zastępczym dodatkiem ;)
Werdykt: Przepyszne!
Zaadaptowałam ten przepis na kraby z chilli od Elaine (YongOne z KC). Ja swój zrobiłam z mrożonych krabów i gotowej wietnamskiej pasty chilli-czosnkowej, która jest łatwo dostępna w Stanach Zjednoczonych.
Składniki:
-2 duże Kraby Dungenous, około 2,5 funta. Dostałem to wstępnie ugotowane i zamrożone. Jeśli możesz dostać świeże, użyj świeżych krabów.
(A)
-1 cała główka świeżego czosnku, obrana i posiekana (około 10 dużych ząbków).
-1 2 cale imbiru, obranego i posiekanego.
-1 żółta cebula, pokrojona w półpierścienie.
(B)
-4 Tbp. Pasta czosnkowa z chili w stylu wietnamskim
-2 łyżki proszku belacan
(C)
-3/4 filiżanki ketcup pomidorowy
-1/4 filiżanki + 1/8 filiżanki Lingham oryginalny sos chilli
-1 1/2 łyżeczki cukru
-Sól do smaku
Zagęszczanie:
2 łyżki skrobi kukurydzianej + trochę wody
2 jajka, ubite
woda
Przyozdabianie:
Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać duży wok z odrobiną oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodać cebulę (A). Smażyć aż cebula stanie się lekko brązowa.
2. Następnie dodać (B). Wymieszać. Dodać kraby i smażyć do wymieszania.
3. Dodać tyle wody, aby przykryła 2/3 krabów. Dodaj (C). Przykryj wok i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut lub aż kraby będą ugotowane lub gorące (jeśli używasz mrożonych).
4. Dodaj zagęstnik do sosu. Delikatnie wmieszać ubite jajka i wymieszać, aby dobrze się wymieszały i obtoczyły.
5. Udekoruj świeżą kolendrą na wierzchu. Ja zapomniałam kupić kolendry, więc posiekana cebula szalotka jest moim zastępczym dodatkiem ;)
Werdykt: Przepyszne!