Tort truskawkowy z szyfonem



Co robi mama, gdy jej córka zażyczyła sobie na urodziny tort truskawkowy? Na szczęście nie poprosiła o tort Dora :P Wiem, że zamiast tortu maślanego chcę jako bazę biszkopt lub szyfon. Wybrałam więc tort szyfonowy, żeby poeksperymentować, bo dawno nie robiłam żadnego tortu szyfonowego. Podczas robienia tego ciasta robiłam dużo "bo bo". Podczas mieszania białek z masą żółtkową, zorientowałam się, że kolor nie jest czerwony. Dodałam więc trochę czerwonego barwnika podczas mieszania masy z białek. Naprawdę przerażające! A kiedy skończyłam mieszać i zaczęłam wlewać ciasto na patelnię, zdałam sobie sprawę, że mam złą patelnię. Wlewałam ciasto do bundt pan zamiast do rurek. Musiałam więc wyjąć moją patelnię rurkową i wlać ciasto z patelni bundt do patelni rurkowej, a następnie dodać resztę ciasta. Modliłam się, żeby moje ciasto szyfonowe mnie nie zawiodło, bo byłam pewna, że coś mi się pomieszało.
Na szczęście po wielu przerażających momentach, moje ciasto szyfonowe zakończyło się sukcesem! Przekroiłam ciasto na pół, aby później dodać do niego nadzienie. To ciasto faktycznie okazało się takie pyszne! :) Zostańcie z nami do części 2, aby zobaczyć kompletny montaż ;)





Mój przepis na truskawkowy tort szyfonowy (zaadaptowałam z mojego Pandan Chiffon Cake):
(A)
1 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1/2 szklanki cukru

(B)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
6 żółtek jaj
3/4 szklanki truskawek puree (Użyj blendera i puree 5-6 truskawek w 1 szklance wody i przesiane)
1 łyżka imitacji ekstraktu truskawkowego
Kilka kropli czerwonego barwnika

(C)
6 białek jaj
1/2 łyżeczki winnej śmietany
3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej piekarnik do 350'F.

2. Przesiej (A) do dużej miski. Wymieszaj do połączenia. Dodaj (B) i użyj elektrycznego miksera, aby wymieszać do połączenia, odstaw na bok.

3. W innej misce ubić białka z kremem winnym do uzyskania miękkiej piany, następnie stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie, ale dokładnie wmieszać 1/3 masy białkowej do masy żółtkowej. Następnie dodać 1/3 białek i postępować w ten sam sposób, aż do wykorzystania wszystkich białek.

4. Wlej ciasto do rękawa i puknij nim w stół. Piecz przez 50-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie czysta. Odwróć patelnię i pozwól ciastu ostygnąć w środku. Po ostygnięciu, poluzuj brzegi i wyjmij ciasto, aby całkowicie ostygło na drucianym stojaku.

Sprawdź moje inne Truskawkowe Ciasto Szyfonowe z Marshmallow.