Japońskie ciasto serowe cottony

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Właśnie kupiłam ostatnio 3 zestawy foremek, które mają 8", 9" i 10". Więc od teraz mogę w końcu zrobić sernik. Pierwszą rzeczą, którą chcę zrobić, jest japoński sernik Edyty. Cottony cheese cake. Robiłam go już kiedyś (2-3 lata temu) używając płytkiej 9" tortownicy, przez co moje ciasto nie będzie mogło wyrosnąć. Pamiętałam, że ciasto miało tylko 1" wysokości i było bardzo płaskie.




Nieźle, co? Jednak udało mi się ugotować część żółtek podczas wlewania jeszcze ciepłej masy serowej (nie miałam cierpliwości czekać aż wystygnie), dlatego na spodzie sernika mam kawałki ugotowanych żółtek. Tak więc, dla tych, którzy nie próbowali tego przepisu, a chcieliby spróbować, pamiętajcie, aby najpierw ostudzić masę serową i nie skończyć jak ja :P




Dlatego też musiałam odciąć dolną warstwę. Dolna warstwa została wycięta z powyższego zdjęcia. Nadal wygląda dość wysoko? Jak sama nazwa mówi, ten sernik jest miękki i niezbyt słodki.





Jej przepis można znaleźć tutaj. Dzięki Edyta! :)


Mój zaadaptowany przepis:
(A)
1 blok 225g (8oz) serka kremowego Philadephia
1/4 szklanki masła
100ml świeżego mleka

(B)
1/2 szklanki mąki tortowej
1/8 szklanki mąki kukurydzianej
6 żółtek jaj
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli

(C)
6 białek
1/4 łyżeczki karobu
2/3 szklanki cukru

1. Roztopić (A) w podwójnym kotle, ostudzić.

2. Dodać (B) i dobrze wymieszać.

3. Ubijać (C) do uzyskania piany. Dodać cukier i ubijać, aż powstaną miękkie piki. Złożyć 1/2 masy na 2, a następnie dodać pozostałą część masy z białek i złożyć do wymieszania.

4. Wlać do rurek (lekko natłuścić i wyłożyć dno i boki rurek papierem tłuszczowym).

5. Piec w kąpieli wodnej (gorącej) przez 1 godz. 10 min. lub do czasu, aż będzie gotowe lub złoto-brązowe w temperaturze 320'F.