Tarty ananasowe

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



To jest mój ulubiony przepis na tarty ananasowe. Najpierw zaadaptowałam przepis Amy Beh, ale nie byłam zadowolona z rezultatu, bo chciałam tartę rozpływającą się w ustach. Tak więc, grałem z przepisem kilka razy, aż dostałem wynik końcowy, że szukałem. Poniższy przepis był wynikiem moich eksperymentów i jest przepisem, który używałem każdego roku od tego czasu. Ciasto było miękkie i miało smak rozpływający się w ustach.



Ciasto:
1 1/6 szklanki masła (2 laski + 1,5 łyżki)
2/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka jaj
1 łyżka czystego ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli






Przesiej razem,
3 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 filiżanki + 1/8 filiżanki mąki kukurydzianej (rozdzieliłam ją dla łatwiejszego odmierzania)




1 ubite jajko do glazurowania, ubij z odrobiną wody, aby uzyskać płyn do mycia jajek.


Nadzienie:
-2 puszki zmiażdżonego ananasa w jego własnym soku (20oz), odsączone.
-1 filiżanka cukru
-1 lub 2 laski cynamonu (s)
-2 anyż gwiazdkowy
-6 goździków






Metody:

Noc wcześniej przygotuj nadzienie ananasowe:
W rondelku, na średnim ogniu, wsypać odsączonego, rozgniecionego ananasa, dodać resztę składników. Mieszaj od czasu do czasu, aż uzyskasz konsystencję dżemu. To znaczy, że stał się suchy i kleisty. Około jednej do półtorej godziny. Wyrzuć przyprawy i przechowuj dżem w lodówce, aż będzie gotowy do użycia. Zgęstnieje bardziej w lodówce.

Następnego dnia przygotuj ciasto:
1. Kremować masło, margarynę i cukier puder do uzyskania jasnej konsystencji. Ubijać żółtka, jedno po drugim. Dodać ekstrakt waniliowy i sól i ubijać do uzyskania puszystej masy. Wsypać przesiane mąki i wymieszać na ciasto. Przed użyciem ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

2 Rozgrzej piekarnik do 350'F.

3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1/2 cm i wytnij foremką ciasteczka. Na środku połóż konfiturę i udekoruj wierzch paskami ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. (Aby uzyskać ładniejszy wygląd tarty, zroluj dżem w kulkę i połóż ją na wierzchu ciasta).

4. Piec przez 10-15 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru na brzegach. Studzić na drucianych stojakach.

UWAGA:

1. Z ciastem należy obchodzić się ostrożnie, ponieważ jest bardzo miękkie. Rozwałkuj natychmiast po wyjęciu z lodówki.

2. Można też spróbować zrobić z tego tartę z przykrytym ananasem.

3. Tarty z ananasem o grubszym kroju wymagały więcej czasu na pieczenie.

Moje tarty ananasowe w kształcie serca, kiedy jeszcze w 2005 roku nie posiadałam żadnej formy do tarty ananasowej.