Chee Cheong Fun z sosem słodkim (gotowane na parze bułki ryżowe)
Kiedy zobaczyłam, że Lily zrobiła chee cheong fun przy użyciu patelni, postanowiłam spróbować, bo wyglądało to tak łatwo. O tak, wygląd może być mylący, bo coś, co zrobiła tak łatwo, okazało się katastrofą w mojej kuchni. Nie mogłam doprowadzić do tego, żeby moje się ugotowały, zanim przypaliłam spód. Sfrustrowany próbowałem gotować je na parze i to samo się stało, czułem się surowy na górze. Skończyło się na tym, że wylądowały w koszu. Byłam przekonana, że będę miała chee cheong fun na czas herbaty, że już zrobiłam sos. Tak więc, zostałam z moim pysznym słodkim sosem, którego nie chciałam zmarnować. Poszperałam więc ponownie w sieci i znalazłam inny przepis do wypróbowania. Robienie chee cheong fun zdecydowanie wymaga wprawy, ponieważ nie chcielibyśmy, aby był zbyt gęsty lub zbyt rzadki. Moje kilka pierwszych partii było zbyt gęstych, ale w końcu się opanowałam. Zdecydowanie muszę więcej ćwiczyć. Ale uwielbiam słodki sos, który mi wyszedł, być może ma w sobie pastę krewetkową ( hae kor), jest taki jak ten, który zapamiętałam :)
Zrobiłam moje chee cheong fun z przepisu podanego przez Sinnera. Dzięki Sinner za podzielenie się!
Przepis na mój słodki sos:
(A)
2 łyżki sosu rojak CKC
1/8 szklanki wody
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka cukru
Dekoracje:
Prażone ziarna sezamu, smażone szalotki i sos chili Sriracha.
Sposób przygotowania:
Powyższe składniki (A) gotować w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia.
Podawać:
Pokroić trochę chee cheong fun, dodać trochę słodkiego sosu na wierzch, udekorować sosem chili Sriracha, dużą ilością nasion sezamu i kilkoma smażonymi szalotkami. Pyszności!