Kuih Bangkit

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!


Uwielbiam kuih bangkit i byłam tak szczęśliwa, że znalazłam przepis na KC, którym wspaniałomyślnie podzieliła się Leelee (Hugbear). Jednak właśnie zdałam sobie sprawę, że przez przypadek zmieniłam jej przepis, przeliczając go na filiżanki za pomocą mojej marnej tabeli przeliczeniowej. Zmodyfikowałam też niektóre z jej kroków, aby pasowały do mojego leniwego stylu życia. Tak więc, mój kuih bangkit jest chrupiący, kiedy się w niego wgryzasz, a potem po prostu rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że jej kuih bangkit wygląda tak różnie od mojego! Teraz już nigdy się nie dowiem jak smakował jej.




Mój przepis na Kuih Bangkit:

Składniki:

  • -2 1/2 szklanki mąki z tapioki/skrobi z tapioki
  • -1 Tbp. masło, roztopione
  • -1 żółtko jajka (z dużego jajka)
    -1 filiżanka cukru pudru
  • -120ml gęstego mleka kokosowego (lub śmietanki kokosowej)
Sposób przygotowania:

1. Połóż ręcznik papierowy na misce zabezpieczonej przed mikrofalówką, dodaj mąkę z tapioki i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1 minutę. Odłóż na bok i pozwól jej ostygnąć. (Możesz usmażyć mąkę w woku, jeśli nie masz mikrofalówki).

Wyprodukuj w mikrofalówce dodatkową mąkę z tapioki na zapas (do oprószenia powierzchni) i do ugniatania ciasta.

2. Przesiej mąkę z tapioki i cukier puder do dużej miski. Dodaj roztopione masło, żółtko i mleko kokosowe. Zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne. (Jeśli ciasto jest mokre lub miękkie, dodaj więcej mąki z tapioki, 1 łyżkę na raz i ugniataj, aż stanie się twardsze. Podobnie, jeśli jest zbyt suche, dodać więcej mleka kokosowego).

3. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość około 3 mm. Wytnij kształty za pomocą wykrawacza do ciastek (możesz też użyć formy kuih bangkit (wymaga to dłuższego czasu pieczenia)). Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w temperaturze 350'F przez 15 minut. Po upieczeniu będą się nadymać.

Aby zobaczyć instrukcję krok po kroku z obrazkami, kliknij tutaj.

* TIPS*
----------
1. Upewnij się, że ciasto nie jest zbyt mokre, jeśli nie, nie utrzyma kształtu. Można to poznać po tym, że po rozwałkowaniu ciasta, wycięciu go foremką do ciastek i położeniu na blasze, kształt zniknął na twoich oczach. Jeśli tak się stanie, dodaj trochę więcej mąki z tapioki i zagnieć ciasto ponownie. (mikrofalówka dodatkowa mąka z tapioki do celów zapasowych i ugniatania) Ale jeśli kształt trzymać, jesteś w porządku, aby przejść.

2. Ponadto, daj kuih bangkit test smaku po 15 minutach i ostudzić się trochę, jeśli nadal smakował jak nie w pełni wysuszone w środku, umieścić go z powrotem w piekarniku i piec go trochę więcej, aż jest całkowicie wysuszone, chrupiące i melt-in-your-mouth (może być tak długo, jak 30 min). Czas pieczenia zależy od grubości kuih bangkit, więc nie należy ślepo podążać za podanym czasem. Na przykład, po 15 minutach, smakujesz i środek nie jest jeszcze suchy, odstawiasz go na kolejne 5 minut, wyjmujesz i robisz test smaku po tym jak trochę ostygnie, jeśli nadal nie, do piekarnika idzie na kolejne 5 minut, aż do momentu, gdy po spróbowaniu kuih bangkit jest całkowicie wysuszony w środku, cały chrupiący i rozpływający się w ustach. Ja swoje grubsze piekłam nawet przez 30 minut i nic się nie stało.