Łatwy posiłek na Święto Dziękczynienia 2007

Zdecydowanie nie jest to tradycyjny posiłek, ponieważ mieliśmy nasze Święto Dziękczynienia dzień później. Yup! Dobrze słyszeliście. Dlaczego? Mój mąż, lor! Wszystko było przygotowane dla mnie do ugotowania na kolację. Planowaliśmy wybrać się na lunch w jakieś miejsce blisko naszego domu (Denny's lub IHOP) jak co roku. Ale w ostatniej sekundzie hubby postanowił jechać do Denver, aby zjeść trochę chińskiego jedzenia (mając nadzieję, że nikt nie zadzwonił do niego w tym czasie, oh yeah, był na wezwanie), więc poszliśmy. Kiedy dotarliśmy do Denver, to było jak 2 +pm i byliśmy serwowane menu obiad. Zamówiliśmy kraba z solą i pieprzem (hubby powiedział, że mniej bałaganiarskie do jedzenia), żeberka wieprzowe z solą i pieprzem i HK kailan w sosie czosnkowym. I podano nam darmowy deser, zieloną fasolkę sago słodka zupa! (O wow, jak ta, którą gotowałam wcześniej!). Po tym, poszliśmy kupić trochę "Ham Chin Pengs" i smażone kulki z ryżu glutinous z nadzieniem z fasoli mung, duży BoBa Yam Milk Drink i udaliśmy się do domu. Dotarliśmy do domu około 17:00 i wciąż byliśmy tak pełni, że zdecydowaliśmy się pominąć kolację. Tak więc "Ham Chin Pengs" i smażone kulki z ryżu glutaminianu stały się naszą szybką kolacją. I tak oto powstał posiłek z okazji Święta Dziękczynienia podany w piątek. Mogę to zrobić tylko dlatego, że nie musiałam piec indyka i nie musiałam oczekiwać gości. A jeśli nie, to jak? Podzielę się z Wami tym, co zamierzałam ugotować w Święto Dziękczynienia.


Zgodnie z ruchem wskazówek zegara od lewej: Maple Glazed Carrot with Toasted Walnuts, Cut Green Beans with Crispy Shallots, Pan-sealed Chicken Breasts in Sage, Mashed Potatoes.


Podajemy z pysznym sosem i grzankami posmarowanymi czosnkiem w EVOO.



Oh man, to okazało się tak dobre! Nawet dwoje maluchów wytarło swoje talerze do czysta. Byłam naprawdę zaskoczona małą Eddą, poprosiła nawet o drugą porcję marchewki i zielonej fasolki!!! Niezbyt tradycyjnie bez indyka, ale mąż powiedział nie indykowi, chyba nie chciałby jeść resztek przez kilka dni.

Ugotowałam moje marchewki, zieloną fasolkę i ziemniaki w 100% beztłuszczowym bulionie z kurczaka Swanson i zero MSG przed dodaniem do niego innych rzeczy, dzięki czemu stał się bardziej aromatyczny. Nie chciałam robić mojego zwykłego placka ze słodkich ziemniaków, ponieważ wciąż mam babeczki i Tiramisu w lodówce. Naprawdę nie chcę się przejadać moimi słodyczami, więc postanowiłam je odłożyć na później.