Prosta kolacja z okazji Święta Dziękczynienia dla dwojga

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Jak sam tytuł mówi, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jak pewnie większość z Was wie, jestem leniwa, jeśli chodzi o przygotowywanie wyszukanych posiłków, szczególnie dla nas dwojga. Tak więc, łamałam sobie głowę nad tym, co ugotować w Święto Dziękczynienia, co jest super proste do zrobienia.

Kupiłem trochę brukselki, ponieważ był na sprzedaż i pamiętam oglądania Ina Garten (Barefoot Contessa) pieczone jej brukselki i według niej, chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Więc musiałam spróbować. Kupiłam też trochę ziemniaków do pieczenia, więc dlaczego nie upiec ich razem z brukselką? Pomysł na smażenie piersi z indyka zaczerpnęłam od Rachael Ray (30 Minutowy Posiłek), szybki i łatwy. Pokroiłem moją pierś z indyka cienko w plasterki, więc jest szybciej gotować w porównaniu do całej piersi indyka.

Pieczone kiełki brukselki:

Rozgrzej piekarnik do 400'F. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową i rozłóż umyte i przycięte brukselki na wierzchu. Skropić EVOO, hojną ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz i wymieszaj wszystko razem rękami. Pieczemy przez 20-25 minut.

Kliny ziemniaczane:

Umyj skórkę ziemniaków, aż będą czyste. Pokrój ziemniaki na ćwiartki. Ponownie ułóż je na blasze pokrytej folią aluminiową. Posypać EVOO, solą, czarną papryką, papryką i czosnkiem w proszku. Wymieszaj wszystko razem rękoma. Piecz w rozgrzanym do 400 stopni F piekarniku przez 20-25 minut. W połowie pieczenia przewracamy kliny ziemniaczane na drugą stronę.

Smażone na patelni piersi z indyka: (możesz zastąpić je piersiami z kurczaka)

Posyp cienko pokrojone piersi z indyka z obu stron EVOO, szałwią w proszku, solą, czarnym pieprzem i czosnkiem w proszku. Rozgrzać patelnię z odrobiną EVOO i smażyć piersi indyka, aż będą usmażone. Nie przesmażaj piersi z indyka, ponieważ staną się twarde i suche. Wyjmij ugotowanego indyka i połóż na talerzu. Wlej trochę białego wina (które pijesz), aby odgazować patelnię (lub jak nazwał to kucharz, aby wydobyć wszystkie dobre rzeczy). Kiedy zgęstnieje dodaj do sosu około 1 lub 2 łyżki masła. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Teraz polej sosem piersi z indyka i podawaj.