Zielona herbata Daifuku/ Mochi
Daifuku to japoński słodycz składający się z małego okrągłego placka z ryżu glutowatego/mochi nadziewanego słodkim nadzieniem. Większość Daifuku jest pokryta cienką warstwą skrobi kukurydzianej lub taro, aby zapobiec ich przywieraniu do siebie, uwierzcie mi, że bez mąki jest to jeden z lepkich deserów. Zaadaptowałam moje Green Tea Daifuku z Hugbear aka LeeLee i użyłam podstawowej pasty z czerwonej fasoli jako nadzienia. Wcześniej próbowałam go w wersji zwykłej z tostami z mielonych orzeszków ziemnych i też było pyszne.
Przepis zaadaptowany od LeeLee:
- 1 filiżanka mąki ryżowej glutinous
- 1/2 łyżeczki zielonej herbaty w proszku (do pieczenia)
- 180ml wody
- 1/4 szklanki cukru
- Pasta z czerwonej fasoli do nadzienia
- Skrobia kukurydziana do posypania (podgrzewaj skrobię kukurydzianą w mikrofalówce przez 2 minuty, pozwól jej całkowicie ostygnąć przed użyciem)
Sposób przygotowania:
1. W szklanej misce, połącz mąkę, zieloną herbatę w proszku i wodę. Wymieszaj, aby dobrze wymieszać. Następnie dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia się cukru.
2. Przykryć folią i podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty. Wyjąć i dobrze wymieszać. Wrócić do mikrofalówki na kolejne 30 sekund. Dobrze wymieszać i sprawdzić czy jest gotowe. Jeśli nie, włóż z powrotem na kolejne 30 sekund, uważając, aby nie przypalić.
3. Oprósz powierzchnię roboczą skrobią kukurydzianą i za pomocą łyżki upuść kulkę mochi na wierzch i szybko pokryj ją skrobią. Podzielić na 8 lub 10 kawałków. Zawiń nadzienie do środka i przykryj większą ilością skrobi kukurydzianej. Uformuj w kulki i gotowe do podania.
Werdykt: To daifuku jest naprawdę miękkie z mocnym smakiem zielonej herbaty i w połączeniu ze słodką pastą z czerwonej fasoli, co mogę powiedzieć, ale absolutnie boskie!