Smażone spaghetti z mąki pełnoziarnistej



Piątkowa noc jest dla nas nocą makaronową. Czasami gotuję ryż z dwóch dań i zupę od poniedziałku do czwartku. W weekendy jemy na mieście lub na wynos/to go. To, jaki posiłek ugotuję, zależy od tego, co kupię w sklepie spożywczym, więc czasami zjemy coś innego, a najczęściej coś znajomego. Nie można być kreatywnym przez cały czas, prawda? Co się stanie, jeśli zabraknie mi kreatywnego pomysłu na przygotowanie dań i nie będę miała nic ciekawego do zamieszczenia na blogu? Widziałam wcześniej chiński program kulinarny, gdzie zadano mu to samo pytanie i powiedział, że kucharzowi nigdy nie zabraknie pomysłów na gotowanie, jeśli dasz mu składniki, ugotuje dla Ciebie danie. Jeśli jesteś kucharzem, kiedy wejdziesz do czyjejś kuchni, nadal będziesz w stanie wyjść z pysznym daniem ze składnikami, które masz pod ręką. Prawda czy nie? W każdym razie, powyżej jest moje piątkowe danie makaronowe: Stir-fry pełnoziarniste spaghetti pszenne ze szparagami i kurczakiem.



Składniki:

1 pudełko pełnoziarnistego spaghetti, ugotuj i odcedź zgodnie z instrukcją na opakowaniu

1 pierś z kurczaka bez kości i skóry, pokrojona w plastry i zamarynowana solą, japońskim winem ryżowym, olejem sezamowym i skrobią kukurydzianą

1 marchewka, pokrojona w plasterki

Około 10 łodyg szparagów, pokroić

2 ząbki czosnku, posiekane

Sos ostrygowy

Ciemny sos sojowy

1 łyżka cukru


Sposób przygotowania:

1. Na patelni dodać olej. Gdy się rozgrzeje, dodaj kurczaka, mieszaj przez chwilę, dodaj czosnek, a następnie marchewkę i szparagi. Mieszać aż do ugotowania.

2. Dodaj sos ostrygowy i ciemny sos sojowy, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Dodaj odcedzone spaghetti i wymieszaj, aby dobrze się połączyło. Dodać cukier i wymieszać. Doprawić do smaku, podawać na gorąco.


Z przyjemnością podzielę się tym makaronowym daniem z grupą Presto Pasta Night Gang. Gospodarzem będzie Judith z Think On It. Przepraszam, że ostatnio nie robiłam zdjęć moim daniom z makaronem, bo najczęściej były takie same :P