Gina's Yam Kuih

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!



Wczoraj zrobiłam yam kuih Giny. Przepis można znaleźć w Kitchencapers pod adresem Azjatycki kuih gotowany na parze.



Po tym jak rano został usmażony na patelni.

Werdykt: Dla mnie był trochę suchy i twardy. Dlatego usmażyłem go rano na patelni. Zdecydowanie smakował lepiej, gdyż olej nadał mu trochę wilgoci. Dobre z sosem chilli.




Przepis dzięki uprzejmości Giny: (jest to bezpośrednie skopiowanie i wklejenie jej własnych słów)


Składniki:
600 g batatów (ugotowanych na parze i rozgniecionych)
400 g batatów (pokrojonych w kostkę, następnie ugotowanych na parze)

Ciasto mix:
400 g mąki ryżowej
40 skrobia pszenna
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
900 ml gorącej, gotującej się wody

Nadzienie:
150 g suszonych krewetek (zmiękczyć wodą, pokroić w kostkę)
10 chińskich grzybów konserwowych (zmiękczyć, pokroić w cienkie plasterki)
300g boczku wieprzowego (blanszowany w gorącej wodzie przez 1 minutę, następnie pokrojony w cienkie wiórki) 1/2 łyżki soli
3 łyżki sosu rybnego
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:
1. w woku, dodaj 2 łyżki oleju do gotowania, mieszając smaż suszone krewetki, aż będą kruche.
2. dodać kawałki wieprzowiny i smażyć aż do ugotowania. Dodać grzyby i resztę przypraw.
3. Mieszać i smażyć przez 3 minuty. Odstawić na bok
4. Do garnka wlać gorącą wodę i wsypać mąkę. Nie włączaj jeszcze ognia!!!Mieszaj do rozpuszczenia. Mieszanka wygląda jak mleko.
5. Dodać puree z batatów i wymieszać.
6. Dodać składniki nadzienia i pokrojonego w kostkę batata
7. Wymieszaj, aby wszystko równomiernie wymieszać
8. Włączyć niski ogień/ogień. I mieszać ciągle, aż ciasto będzie suche i lepkie
9. Posmarować okrągłą patelnię olejem cebulowym i wlać do niej masę z batatów.
10. Spłaszcz łopatką.

Aby ugotować na parze używając woka:
1. Upewnij się, że wok jest już gorący i gotowy do gotowania na parze.
2. Umieścić patelnię z yam kueh do gotowania na parze na dużym ogniu przez 30 do 40 minut.
3. Wyjąć do ostygnięcia i posypać posiekaną dymką i smażoną cebulą.

Aby gotować na parze przy użyciu kuchenki mikrofalowej:
1. Wypełnić pastą z batatów naczynie do zapiekanek.
2. Rozpylić wodę na wierzchu pasty, aż będzie mokra.
3. Wlać 1 szklankę wody do obrotowej tacy.
4. Przykryć zapiekankę i mikrofalować na HIGH(100%) przez 10 min.
5. Kontynuuj mikrofalowanie na MED(70%) przez kolejne 5 min.
6. Wyjąć i udekorować cebulą dymką i smażoną cebulą.

Do podania:
1. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie przed pokrojeniem.
2. Gdy jest gorący (dopiero co wyjęty z parowaru), jest zbyt miękki, by go kroić.
3. Podawaj z sosem chilli, słodkim sosem lub po prostu świeżo pokrojonym chilli.