Babeczki waniliowe



Miałam ten przepis na oku już od jakiegoś czasu. Pojawiał się na kilku blogach kulinarnych, które odwiedzam i chciałam go wypróbować. W końcu zrobiłem to dzisiaj używając przepisu zamieszczonego przez Hugbear tutaj. Postępowałem zgodnie z jej przepisem używając brązowego cukru i białego cukru oraz dokładnie zmniejszonej ilości. Wyszło po prostu wystarczająco słodkie dla mnie. Dzięki LeeLee za podzielenie się :)
Uwaga: Dla tych, którzy wypróbowali oryginalny przepis, wszyscy stwierdzili, że jest za słodki.



Ta babeczka jest naprawdę zwycięzcą, ponieważ jest tak miękka i puszysta! Nawet kilka dni później jest nadal miękka. Ta zmodyfikowana wersja babeczek Hugbear's jest przesiąknięta aromatem brązowego cukru. Następnym razem pamiętaj, żeby przepis przekroić na pół, bo z oryginalnego przepisu wychodzą 24 babeczki!!! Zapomniałam przeciąć przepis na pół (nie napisała ile ten przepis daje) i ciągle szukałam patelni do pieczenia, żeby wypełnić ciasto. Tak więc, 6 cupcakes pan i mini bundt pan były używane. Muszę poprosić mojego męża, żeby przyniósł trochę do pracy, bo nie chcę zjeść takoooo dużo babeczek!




Skopiowane i wklejone z bloga LeeLee.

195 gm mąki tortowej
140 gm mąka zwykła
150 cukier rycynowy *
100 jasnego brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
225 gm solonego masła, pokrojonego w 1-calową kostkę *
4 duże jajka
1 szklanka mleka pełnego (użyłam zwykłego, świeżego mleka)
1 łyżka ekstraktu waniliowego


* zmiany, które wprowadziłam w stosunku do oryginalnego przepisu

1. Rozgrzać piekarnik do 165C. Wyłożyć foremki do babeczek papierowymi kubeczkami. W misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia na niskich obrotach, aż dobrze wymieszasz za pomocą ubijaczki. Dodawaj zimne masło, aż masa będzie przypominała grube okruchy.

2. W innej misce połącz jajka, mleko i esencję waniliową. Lekko ubij trzepaczką, aby dobrze wymieszać. Z mikserem na średniej prędkości, dodać mokre składniki do mieszanki mąki w 3 częściach, skrobiąc w dół boki miski przed każdym dodaniem. Ubijać aż do połączenia składników, ale nie za bardzo.

3. Wypełnij papierowe babeczki ciastem do dwóch-trzecich objętości (u mnie wypełniłam je nieco więcej niż 2/3, aby uzyskać bardziej okrągłe babeczki). Piecz przez co najmniej 20 do 25 minut, w zależności od tego, jak bardzo brązowe chcesz, aby były babeczki. Sprawdź ciasto testerem do ciastek i kiedy wyjdzie czysty, jest gotowe. Przełóż na stojak do studzenia, aby całkowicie ostygły.