Jak zaparzyć najbardziej orzeźwiającą herbatę mrożoną

Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!

Sekret parzenia najlepszej mrożonej herbaty w Twoim życiu? To nic takiego. No, prawie nic - będziesz musiał zdobyć dzbanek, a odkręcenie kranu jest wymagane (nie jest tak, że mrożona herbata może pojawić się z powietrza, wiesz). Tak jak sztuka parzenia na zimno pozwala uzyskać najbardziej niesamowitą kawę mrożoną, tak długi, powolny proces parzenia na zimno pozwoli ci uzyskać mrożoną herbatę, która sprawi, że poczujesz się tak, jakbyś był oszukiwany przez całe życie. Jest to napój o złożonych smakach i zniuansowanych nutach, który nie potrzebuje nawet jednego ziarenka cukru czy kropli miodu, aby smakować cudownie.

Tak jak dzięki sztuce parzenia na zimno uzyskuje się najwspanialszą kawę mrożoną, tak dzięki długiemu i powolnemu procesowi parzenia na zimno uzyskuje się herbatę mrożoną, która sprawia wrażenie, że oszukiwano nas przez całe życie.

Kiedy herbata jest parzona w gorącej wodzie, uwalnia taniny: gorzkie, ściągające związki, które sprawiają, że wina smakują sucho, a surowe owoce są nieprzyjemne do jedzenia. Kiedy natomiast herbata długo i powoli parzy się w zimnej wodzie, z jej liści wydobywa się czysty, nieskażony smak, pozwalający w pełni poczuć całą gamę nut, być może po raz pierwszy. Nie trzeba więc dodawać, że mrożona herbata parzona na zimno będzie tak dobra, jak jakość jej składników. Wyrzuć te stare, smutne torebki, które leżały z tyłu szafek kuchennych, odkąd się wprowadziłeś, i kup sobie kilka wymyślnych herbat, które cię uszczęśliwią. Liściasta czy w torebkach, nie ma to znaczenia, o ile herbata pachnie aromatycznie i jest mocna.

Krok 1

Wybierz naczynie, w którym zaparzysz mrożoną herbatę. Dzbanek jest oczywistym wyborem, ale można użyć dowolnego pojemnika z pokrywką, na przykład dużego słoika typu mason lub butelki na wodę z możliwością ponownego napełnienia, pod warunkiem, że używasz torebek z herbatą. Jeśli używasz luźnej herbaty liściastej, musisz ją zaparzyć, przecedzić do innego pojemnika, a następnie przelać do dowolnego pojemnika, który wybrałeś do przechowywania i nalewania. Jeśli chcesz pominąć ten krok, możesz zaparzyć herbatę na zimno w dużym rondlu z pokrywką, a następnie przecedzić ją bezpośrednio do stałego pojemnika.

Krok 2

Za pomocą miarki do odmierzania płynów wlej zimną wodę lub wodę o temperaturze pokojowej do swojego naczynia, kontrolując ilość dodawanej wody. Kiedy naczynie będzie już pełne, dodaj do każdej filiżanki czubatą łyżeczkę sypkiej herbaty liściastej, a następnie dodaj jeszcze jedną łyżeczkę na wszelki wypadek. Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Jeśli lubisz mocniejszą herbatę, możesz pozostawić ją na nieco dłużej - próbuj co około godzinę, aż znajdziesz dokładny czas, który pozwoli Ci osiągnąć Twój ulubiony smak.

Jeśli używasz torebek z herbatą, użyj trzech na każde dwie filiżanki wody. Najpierw odetnij sznurek i metkę, pozostawiając torebkę w całości, i mieszaj co dwie godziny. Jeśli robisz herbatę na noc, zamieszaj ją dobrze po przebudzeniu, a następnie pozwól jej parzyć się jeszcze przez godzinę, zanim spróbujesz.

Krok 3

Gdy herbata osiągnie ulubioną moc, czas na odcedzenie! Jeśli używałeś torebek, jest to łatwe - użyj czystych szczypiec, aby je wyłowić. Jeśli używasz sypkiej herbaty liściastej, przelej ją przez sitko o drobnych oczkach, aby ją odcedzić. Jeśli robiłeś to w rondlu z przykrywką, możesz użyć chochli, aby przecedzić herbatę bezpośrednio do naczynia do serwowania, albo przez sitko z drobnymi oczkami, albo przez lejek wyłożony pojedynczą warstwą płótna serowego.

Krok 4

Herbata mrożona parzona na zimno doskonale nadaje się do picia sama, ale niektórzy lubią dodać do niej trochę dodatkowego smaku.

Jeśli dodajesz słodzik, upewnij się, że jest to płyn, taki jak miód, agawa lub prosty syrop, ponieważ kryształki cukru nie rozpuszczą się dobrze w zimnej wodzie.

Aby uzyskać lżejszy, ale nadal słodki profil smakowy, wybierz naturalną drogę, dodając plasterki świeżych owoców, takich jak pomarańcze i cytryny, lekko rozgniecione jagody lub kilka gałązek świeżych ziół, takich jak mięta lub tymianek cytrynowy.