Leniwy ryż z kurczaka



Przedstawiam jedno z moich domowych dań. Dlaczego nazwałam je leniwym ryżem z kurczaka, ponieważ to danie jest bardzo łatwe do zrobienia. Kolejna z moich łatwych wersji na skróty. Oczywiście możesz go podać z plasterkami świeżego ogórka i miską klarownego rosołu z kurczaka.

Składniki na ryż z kurczakiem:

~Ryż
~Czosnek posiekany
~Chopped ginger
~Chopped shallot
~Canned Swanson chicken bulion

Sos do ugotowanego ryżu:
Sos sojowy, cukier, olej sezamowy i posiekana szalotka.

Główny składnik:
Piersi z kurczaka, pokrojone i zamarynowane w sosie sojowym, ciemnym sosie sojowym, czosnku w proszku i skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

1. Umyć ryż i odsączyć. Rozgrzać wok z odrobiną oleju, dodać posiekane składniki i mieszając smażyć, aż będą aromatyczne. Dodać ryż i dobrze wymieszać do wyschnięcia. Przełożyć do urządzenia do gotowania ryżu i dodać bulion z kurczaka z puszki, lekko zamieszać. Gotować jak zwykle.

2. Podgrzewać sos sojowy i cukier w mikrofalówce przez około 30 minut. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj trochę oleju sezamowego i posiekaną cebulę. Ten sos ma być wylany na wierzch ugotowanego ryżu z kurczaka przed podaniem.

3. Rozgrzać wok z odrobiną oleju i smażyć marynowane kawałki kurczaka aż do ugotowania.

4. Aby służyć: Umieścić kulkę ryżu z kurczaka na środku talerza, na wierzchu z kawałkami kurczaka, a następnie polać sosem na wierzchu kurczaka. Udekorować kolendrą na wierzchu i plasterkami ogórka z boku. Podawać z sosem czosnkowo-imbirowym chilli.


Kliknij, aby zobaczyć przepis na Sos czosnkowo-imbirowy chilli:


Sos czosnkowo-imbirowy chilli
=====================
(A)
~10-12 świeżych czerwonych papryczek jelepeno (lub jakichkolwiek długich świeżych czerwonych papryczek chilli, które możesz dostać), przekrój na pół.
~1 główka czosnku, obrana i podzielona na oddzielne ząbki.
~1 2-calowy kawałek imbiru, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki.

2/3 szklanki białego octu destylowanego (rozcieńczonego)
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

Metoda:
1. Użyj robota kuchennego i przetwarzaj (A) aż do uzyskania drobnych składników.
2. Podgrzewaj ocet w mikrofalówce przez 1 minutę lub do momentu, aż będzie gorący. Dodaj sól i cukier i mieszaj aż do rozpuszczenia cukru.
3. Wlej mieszankę chilli do octu i wymieszaj, aby dobrze wymieszać.
4. Następnie przelej do czystego szklanego słoika i przechowuj w lodówce.
Uwaga: Świetny dip do parówki też.