Pieczone Nian Gao

Po prostu uwielbiam nian gao, czy to pieczone, czy gotowane na parze. Oczywiście jeśli mam zrobić je sama, wolę łatwy przepis. Mam ten przepis na nian gao od LinDzięki uprzejmości jej współpracownika. Ale nie mam pojęcia dlaczego moje wygląda tak różnie od jej. Pominęłam pastę z czerwonej fasoli, może dlatego moje nian gao jest takie płaskie.



Dodałam również Gula Melaka do brązowego cukru i upiekłam je w moim nowym piecu konwekcyjnym. Ponieważ mój piec konwekcyjny automatycznie obniża temperaturę do 325'F, pieczenie trwało dłużej. Skończyło się na pieczeniu przez 65 minut. Wierzch jest chrupiąco brązowy, a wnętrze miękkie i trochę kruche. Słodycz jest po prostu przyjemna i ogólnie mi się podoba. Zobaczcie ten duży kawałek na górze, zjadłam dwa!!!

Nie smażyłem go jeszcze na patelni z masą jajeczną. Zobaczymy, jak długo się utrzyma i czy konsystencja będzie inna w miarę upływu dni.

Aha, następnym razem użyłabym pewnie 2 mniejszych patelni, żeby osiągnąć taką wysokość, jaką chcę.



Przepis:
Temperatura pieczenia ~ piekarnik nagrzany do 350°F / 180°C
Składniki:
1 funt (500g) mąki z ryżu glutinous
2 ½ szklanki mleka
3 jajka
1 filiżanka oleju roślinnego
¾ szklanki brązowego cukru
¾ szklanki cukru
½ puszki (15 oz) pasty z czerwonej fasoli
Sposób przygotowania:
1. Natłuścić patelnię o wymiarach 9 x 13 cali. Odstawić na bok.
2. Połączyć wszystkie składniki, z wyjątkiem pasty z czerwonej fasoli.
3. Ubijać mieszankę ubijaczką, dobrze mieszając. Wlać ¾ ciasta do przygotowanej formy.
4. Piec przez 10 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć łyżkę pasty z czerwonej fasoli na całe upieczone ciasto.
5. Przykryj pozostałą ¼ ciasta na wierzchu pasty z czerwonej fasoli i kontynuuj pieczenie przez 60 minut.