Co to jest Kimchi i jak się je robi?
Szukasz pozycjonowanie Kraków ? Letnia promocja Zobacz!!!
Jeśli wejdziesz do jakiejkolwiek koreańskiej restauracji, z pewnością znajdziesz w menu kimchi. Ta popularna koreańska potrawa jest pełna pysznego smaku i korzystnych składników odżywczych. Ale czym jest kimchi? Dla niewtajemniczonych, warto zapoznać się z podstawową charakterystyką tego pikantnego przysmaku.
Istnieją setki odmian kimchi, ale ta, którą Amerykanie znają najlepiej, przyrządzana jest z solonej kapusty i przypraw. Kimchi jest często mieszane z innymi warzywami, takimi jak rzodkiewka, cebula i czosnek. Stanowi doskonałą wegańską przekąskę o niskiej zawartości węglowodanów i może być przygotowywane na niezliczoną ilość sposobów. Niektóre regionalne odmiany przyrządzane są z ogórkiem, a kimchi często ma pikantny smak dzięki płatkom czerwonej papryki.
Korzyści zdrowotne
Kimchi jest cenione za swoje właściwości zdrowotne dzięki głównemu składnikowi - kapuście napa. To warzywo jest doskonałym źródłem witamin K, C i B6. Ponieważ warzywa te są fermentowane, mają doskonałe właściwości probiotyczne. Kimchi może pomóc w leczeniu stanów zapalnych, problemów trawiennych i ogólnego stanu zdrowia jelit. Kimchi jest również bogate w błonnik, wapń, żelazo i potas.
Jak stosować Kimchi
Kimchi jest zazwyczaj zarezerwowane jako dodatek do dań, ale można je również wykorzystać do stworzenia całkiem zabójczych dań głównych. Kimchi można spożywać samodzielnie, aby uzyskać zdrową i smaczną dawkę składników odżywczych.
Jak przyrządzić kimchi
Przygotowanie kimchi jest dość proste, ale wymaga trochę czasu. Tradycyjnie, potrawa ta była przechowywana pod ziemią w słoikach i zamrażana zimą, ale dzięki nowoczesnej technologii, nasze lodówki mogą chłodzić ją za nas. Jeśli chciałbyś zrobić własne kimchi w domu, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Składniki:
2 1/2 funta kapusty napa1/2 arkusza nori6 ząbków czosnku, zmielonych2 rzodkiewki, przycięte1 łyżka świeżego imbiru1 łyżka cukru3 łyżki koreańskich płatków czerwonej paprykiSól.
Instrukcje:
Kapustę napa obrać w paski i opłukać. Dodaj kapustę do miski z 1/4 szklanki soli, a następnie wymieszaj.
Dodaj wodę do miski, aż kapusta jest pokryta. Przykryć miskę ciężkim talerzem i pozostawić na noc. Przelej mieszankę przez sitko, aby odsączyć wodę. Opłucz kapustę i pozostaw na około 15 minut. Odstawić na bok.
Przygotuj małą miskę do mieszania i dodaj łyżkę wody, 1/2 arkusza nori (pokrojonego na małe kawałki), cukier i płatki czerwonej papryki koreańskiej. Wymieszaj składniki na pastę. Dodaj łyżkę soli i dwie szklanki wody.
Dodać pastę i kapustę do dużej miski do mieszania. Dodaj ząbki czosnku, rzodkiewki i imbir. Mieszaj, aż wszystko będzie równomiernie rozprowadzone.
Zamknij kimchi w słoiku i umieść go w bezpośrednim słońcu na 24 godziny. Otwórz słoik na krótko, aby wypuścić gazy, a następnie zamknij go ponownie.